Demenca: Raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, njena najpogostejša oblika pa je Alzheimerjeva bolezen.
Oglej si celoten članek

Danes je svetovni dan Alzhajmerjeve bolezni, po svetu pa ga obeležujejo s pohodi za spomin.
V slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica jih pripravljajo v Ljubljani in Mariboru: "S sprehodi ozaveščamo slovensko javnost o demenci, ki postaja kuga 21. stoletja, sporočajo iz društva in dodajajo, da bodo sprehodi za spomin potekali po celem svetu," ( v 84 državah sveta, ki so članice Alzheimer´s Disease International).

Za Alzhajmerjevo boleznijo zboli od pet do deset odstotokov starejših nad 65 let in je najpogostejši vzrok demence. Je bolezen, ki  povzroča spremembe v možganih. V možganih bolnikov se namreč odlagajo določene snovi, kar postopno privede do odmiranja možganskih celic.

V slovenskem združenju opozarjajo, da je demence med nami več, kot mislimo, zato je pomembno, da čim več ljudi prepozna prve znake te bolezni in takega človeka odpelje k zdravniku, je povedala predsednica združenja Štefanija L. Zlobec.

To so prvi znaki demence

Znakov je deset, od postopne izgube spomina, težav pri govoru in vsakodnevnih opravilih do zapiranja vase in izogibanja družbi. Foto: Spominčica Znaki demence


Spominčica je društvo, ki obolelim nudi pomoč, na njih pa se lahko obrnejo tudi svojci. Delujejo tudi na področju ozaveščanja javnosti, organizirajo predavanja in skupne za samopomoč.  Foto: Profimedia Demenca

 

Obeta se epidemija

Po besedah psihiatrinje Lee Žmuc Veranič, ki se ukvarja z bolniki z demenco, v Sloveniji nimamo nacionalnega registra bolnikov z demenco, a ocenjujejo, da jih je približno 32.000, podobno kot v drugih zahodnoevropskih državah. "Lahko bi rekli, da ima demenco vsak deseti človek po 65. letu in vsak tretji po 85. letu," je opozorila psihiatrinja in dodala, da raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo te bolezni.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.