Depresija med prazniki: Pomembno je, da se o tem s kom pogovorite

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
V mesecu druženja in obdarovanja marsikdo v duševni stiski
Oglej si celoten članek

Kljub vsemu sijaju je lahko december tudi mesec žalosti, osamljenosti in praznine. Podobe zadovoljnih ljudi, ki jih v teh dneh videvamo povsod in ki praznujejo v krogu srečnih in popolnih družin, pa k temu samo še prispevajo. Ljudje se v stiski, depresija udari na dan.

Udari občutek osamljenosti

Stiske med prazniki se lahko pojavijo iz različnih razlogov - od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne zmoremo kupiti darila, do tega, da se počutimo osamljeni, občutek osamljenosti pa se še posebej poveča med tistimi, ki živijo sami.

Foto: Profimedia Stiska

"Medtem ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih bolj intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti kar ji manjka - pogreša bližino drugih in še bolj občuti ne-pripadnost kot sicer. Povedano drugače, osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega," opozarjajona Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) in pozivajo, da v teh dneh pomislimo tudi na te same ljudi, jih mogoče pokličimo, še najboj pa bi bilo, da jih povabimo, na kakšen dogodek: "Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas," so zapisali.

Pomembno je, da se o tem s kom pogovorite

Ljudem, ki sami občutijo stisko zaradi osamljenosti, na Nijz svetujejo, da se o tem s kom pogovorijo. Če ne gre drugače, je pri roki telefon, kjer strokovno usposobljena oseba lahko pomaga do čustvene razbremenitve.

Preberite še:

Ljudem v stiski sta med drugim na voljo zaupna in brezplačna dežurna telefona Samarijan in Sopotnik, mladostnikom pa TOM telefon, ponoči pa se lahko pomoč poiščejo na telefonu Klic v duševni stiski. Lahko pa se ljudje s stisko odločijo tudi za obisk katere izmed desetih psiholoških svetovalnic v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici, Kopru, Celju in Laškem.

Viri za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor (telefoni za pomoč v stiski):

  • 01 520 99 00 - Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 116 123 - Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)
  • 080 12 34 - TOM, telefon otrok in mladostnikov (vsak dan med 12. in 22. uro) 

 Pomoč v primeru stiske je na voljo tudi v kateri izmed psiholoških svetovalnic:

 info@posvet.org (031 704 707;) – svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.