Zdravje > Aktualno
119 ogledov

Depresija med prazniki: Pomembno je, da se o tem s kom pogovorite

Depresija med prazniki Profimedias
V mesecu druženja in obdarovanja marsikdo v duševni stiski

Kljub vsemu sijaju je lahko december tudi mesec žalosti, osamljenosti in praznine. Podobe zadovoljnih ljudi, ki jih v teh dneh videvamo povsod in ki praznujejo v krogu srečnih in popolnih družin, pa k temu samo še prispevajo. Ljudje se v stiski, depresija udari na dan.

Udari občutek osamljenosti

Stiske med prazniki se lahko pojavijo iz različnih razlogov - od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne zmoremo kupiti darila, do tega, da se počutimo osamljeni, občutek osamljenosti pa se še posebej poveča med tistimi, ki živijo sami.

Stiska | Avtor: Profimedias Profimedias

"Medtem ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih bolj intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti kar ji manjka - pogreša bližino drugih in še bolj občuti ne-pripadnost kot sicer. Povedano drugače, osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega," opozarjajona Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) in pozivajo, da v teh dneh pomislimo tudi na te same ljudi, jih mogoče pokličimo, še najboj pa bi bilo, da jih povabimo, na kakšen dogodek: "Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas," so zapisali.

Pomembno je, da se o tem s kom pogovorite

Ljudem, ki sami občutijo stisko zaradi osamljenosti, na Nijz svetujejo, da se o tem s kom pogovorijo. Če ne gre drugače, je pri roki telefon, kjer strokovno usposobljena oseba lahko pomaga do čustvene razbremenitve.

Preberite še:

Ljudem v stiski sta med drugim na voljo zaupna in brezplačna dežurna telefona Samarijan in Sopotnik, mladostnikom pa TOM telefon, ponoči pa se lahko pomoč poiščejo na telefonu Klic v duševni stiski. Lahko pa se ljudje s stisko odločijo tudi za obisk katere izmed desetih psiholoških svetovalnic v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici, Kopru, Celju in Laškem.

Viri za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor (telefoni za pomoč v stiski):

  • 01 520 99 00 - Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 116 123 - Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan; klici so brezplačni)
  • 080 12 34 - TOM, telefon otrok in mladostnikov (vsak dan med 12. in 22. uro) 

 Pomoč v primeru stiske je na voljo tudi v kateri izmed psiholoških svetovalnic:

 info@posvet.org (031 704 707;) – svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.