Deset staršev na začetku dolge poti do odškodnin

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Deset staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki so zaradi napak UKC Ljubljana umrli ali so invalidni, zahteva odškodnino. Pogajati se bodo morali z zavarovalnicami.
Oglej si celoten članek

Na podlagi poročila o poteku programa otroške srčne kirurgije v letih 2007-2014  deset staršev od UKC Ljubljana zahteva povračilo odškodnine. Gre za starše, ki so jim otroci umrli ali pa so zaradi napak, ki so se pri zdravljenju otrok s prirojeno srčno napako dogajale na UKC Ljubljana, invalidni.

Opravičili so se, zahtevke za odškodnino pa prepuščajo zavarovalnicam

Foto: Anže Petkovšek Andrej Baričič Vodstvo UKC Ljubljana se je staršem otrok s prirojenimi srčnimi napakami sicer opravičilo ter zagotovilo, da je sedanji program varen. Zastopnik staršev, ki terjajo odškodnino, odvetnik David Sluga pa glede tega, kako bodo tekli postopki za izplačilo odškodnine, dvomi. Bolnišnice namreč tovrstne zahtevke prepustijo zavarovalnicam, ki zahtevke pogosto zavrnejo, oškodovanci pa morajo nato krivdo zdravstvene ustanove dokazovati na sodišču.

Možina: Odgovorno vodstvo bi prevzelo krivdo

Sluga je zaradi tega na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) naslovil odprto pismo in ZZS pozval, naj poskuša doseči, da bo zdravstvena ustanova ob očitnih napakah zdravnikov prevzela odgovornost in takoj izplačala odškodnino, oziroma pogodbo sklenila s tistimi zavarovalnicami, ki bi se zavezale k takojšnjemu izplačilu odškodnine. Predsednik ZZZS Andrej Možina tako pobudo pozdravlja, hkrati pa poudarja, da si sama ZZS za drugačno ureditev prizadeva že vrsto let, vendar pa ministrstvo za zdravje za to nima posluha.

Foto: Anže Petkovšek slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:39 26. September 2015.

    stožite ... za 10X več kolikor ste nameravali ... tožbe boste dobili ... če ne tu pa na evropskem sodišču …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.