Zdravje > Aktualno
26 ogledov

Deset staršev na začetku dolge poti do odškodnin

UKC Anže Petkovšek
Deset staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki so zaradi napak UKC Ljubljana umrli ali so invalidni, zahteva odškodnino. Pogajati se bodo morali z zavarovalnicami.

Na podlagi poročila o poteku programa otroške srčne kirurgije v letih 2007-2014  deset staršev od UKC Ljubljana zahteva povračilo odškodnine. Gre za starše, ki so jim otroci umrli ali pa so zaradi napak, ki so se pri zdravljenju otrok s prirojeno srčno napako dogajale na UKC Ljubljana, invalidni.

Opravičili so se, zahtevke za odškodnino pa prepuščajo zavarovalnicam

Andrej Baričič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vodstvo UKC Ljubljana se je staršem otrok s prirojenimi srčnimi napakami sicer opravičilo ter zagotovilo, da je sedanji program varen. Zastopnik staršev, ki terjajo odškodnino, odvetnik David Sluga pa glede tega, kako bodo tekli postopki za izplačilo odškodnine, dvomi. Bolnišnice namreč tovrstne zahtevke prepustijo zavarovalnicam, ki zahtevke pogosto zavrnejo, oškodovanci pa morajo nato krivdo zdravstvene ustanove dokazovati na sodišču.

Možina: Odgovorno vodstvo bi prevzelo krivdo

Sluga je zaradi tega na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) naslovil odprto pismo in ZZS pozval, naj poskuša doseči, da bo zdravstvena ustanova ob očitnih napakah zdravnikov prevzela odgovornost in takoj izplačala odškodnino, oziroma pogodbo sklenila s tistimi zavarovalnicami, ki bi se zavezale k takojšnjemu izplačilu odškodnine. Predsednik ZZZS Andrej Možina tako pobudo pozdravlja, hkrati pa poudarja, da si sama ZZS za drugačno ureditev prizadeva že vrsto let, vendar pa ministrstvo za zdravje za to nima posluha.

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 13:39 26.september 2015.

    stožite ... za 10X več kolikor ste nameravali ... tožbe boste dobili ... če ne tu pa na evropskem sodišču sigurno ...Opravičilo zame nebi bilo dovolj !!