Deklica okužena s HIV, a ne potrebuje zdravljenja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Devetletnica je po poročanju The Independent tretji okužen otrok, ki ne potrebuje zdravljenja.
Oglej si celoten članek

Devetletnica iz Južne Afrike se je že rodila okužena z virusom HIV. Deklica ima popolnoma zdrav imunski sistem in že osem let in pol ne potrebuje nobenega zdravljenja več.

Zdravniki so namreč kmalu po njenem rojstvu zajezili zdravljenje z intenzivnim 40-dnevnim zdravljenjem, nato je bil virus v telesu komaj še zaznaven.

Zajezili so virus

Deklico so do prvega leta starosti v okviru poskusnega zdravljenja zdravili s protivirusnimi zdravili, nato so zdravljenje opustili. Po osmih letih in devetih mesecih virus še vedno miruje in deklica ne potrebuje zdravljenja, so sporočili zdravniki na Mednarodni konferenci o aidsu v Parizu. Obenem so poudarili, da je deklica brez kakršnekoli genetske spremembe, ki bi lahko pripomogla k njeni "ozdravitvi".

Deklica sicer ni popolnoma ozdravljena, saj virus ni uničen. V resnici je tako oslabljen, da se ne more reproducirati ali prenašati na druge ljudi.

Tako je postala deklica tretji primer na svetu, ko je okuženi s virusom HIV v remisiji. Strokovnjaki menijo, da je hitro in intenzivno zdravljenje kmalu po okužbi lahko ključ do ozdravitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.