Zdravje > Aktualno
2063 ogledov

Deklica okužena s HIV, a ne potrebuje zdravljenja

Zdravnik je na podlagi osnovnega pregleda sklenil, da ima fant aids. Žurnal24 main
Devetletnica je po poročanju The Independent tretji okužen otrok, ki ne potrebuje zdravljenja.

Devetletnica iz Južne Afrike se je že rodila okužena z virusom HIV. Deklica ima popolnoma zdrav imunski sistem in že osem let in pol ne potrebuje nobenega zdravljenja več.

Zdravniki so namreč kmalu po njenem rojstvu zajezili zdravljenje z intenzivnim 40-dnevnim zdravljenjem, nato je bil virus v telesu komaj še zaznaven.

Zajezili so virus

Deklico so do prvega leta starosti v okviru poskusnega zdravljenja zdravili s protivirusnimi zdravili, nato so zdravljenje opustili. Po osmih letih in devetih mesecih virus še vedno miruje in deklica ne potrebuje zdravljenja, so sporočili zdravniki na Mednarodni konferenci o aidsu v Parizu. Obenem so poudarili, da je deklica brez kakršnekoli genetske spremembe, ki bi lahko pripomogla k njeni "ozdravitvi".

Deklica sicer ni popolnoma ozdravljena, saj virus ni uničen. V resnici je tako oslabljen, da se ne more reproducirati ali prenašati na druge ljudi.

Tako je postala deklica tretji primer na svetu, ko je okuženi s virusom HIV v remisiji. Strokovnjaki menijo, da je hitro in intenzivno zdravljenje kmalu po okužbi lahko ključ do ozdravitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.