Diskriminirani, stigmatizirani in zatirani tudi v današnjem času

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vedno več pobudnikov Varuhu piše, da so v situaciji, iz katere ne vidijo več izhoda.
Oglej si celoten članek

"Opozarjamo, da se prav pri skrbi za duševno zdravje prebivalcev kaže pravi obraz družbe. Ljudje z oviranostmi na področju duševnega zdravja ali intelektualnih sposobnosti so še vedno prevečkrat diskriminirani, stigmatizirani in zatirani tudi v današnjem času," ob dnevu duševnega zdravja opozarja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Vedno več pobudnikov Varuhu piše, da so v situaciji, iz katere ne vidijo več izhoda, da bi potrebovali bi psihiatrično oziroma psihoterapevtsko pomoč, ki pa povsod v Sloveniji nista enako dostopni, psihoterapija pa ni niti normativno urejena, opozarja varuhinja. 

Prepoznavanje in sprejemanje duševnih bolezni, pravilno ravnanje z osebami, ki so obolele, zadostna strokovna pomoč tem osebam in tudi njihovim svojcem, ter razmere v katerih naj bi bivali ljudje z duševnimi boleznimi, so izzivi sedanjosti in prihodnosti. Bolezni duha ne izbirajo starostnih skupin. Tempo življenja jih množi. Prav tako povečuje tveganje za duševne bolezni revščina, opozarja varuh. 

Nedavno nazaj je že opozoril vlado, naj že končno sprejme potrebne ukrepe, ki bodo zagotovili ustreznejše neprostovoljno nastanjevanje in obravnavo oseb z duševnimi motnjami v socialno varstvene zavode.

Neznosne razmere Pogosto jih nastanijo na hodnik, v jedilnico, prihaja do konfliktov...

Varuh je vladi priporočil naj kratkoročno poskrbi za ustrezne prostorske zmogljivosti v zavodih in za zadostno število osebja: "Tik pred začetkom delovanja naj bi bil posebni oddelek za zdravljenje otrok, ki potrebujejo intenzivno pedopsihiatrično zdravljenje pod posebnim nadzorom. Varuh pričakuje njegovo skorajšnje odprtje. Tako se otroci ne bi zdravili več skupaj z odraslimi, kot je bilo to doslej. Vsakršno nadaljnje zavlačevanje ureditve položaja teh otrok je nedopustno," opozarjajo na uradu. 

Prav tako je varuh že od začetka delovanja forenzične enote v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ugotavljal, da je področje izvajanja teh varnostnih ukrepov normativno prešibko, zato je tudi sam vlagal veliko napora za čimprejšnjo odpravo pomanjkljivosti na tem področju. "Vendar pa ugotavljamo, da delovanje te enote normativno še vedno ni v celoti urejeno," so kritični.

Varuh človekovih pravic je ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja tako opozoril na še vedno neuresničeno obvezo vlade, da bo v enem letu od uveljavitve zakona o duševnem zdravju, to je do 12. avgusta 2009, pripravila nacionalni program varovanja duševnega zdravja, ki bi moral vsebovati tudi strategijo razvoja in akcijski načrt.

Pereče številke Eden od petih sodelavcev ima duševne težave

Svetovni dan duševnega zdravja je sicer letos posvečen ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja na delovnem mestu. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.