Zdravje > Življenjski stil
2620 ogledov

Eden od petih sodelavcev ima duševne težave

Delovno okolje Žurnal24 main
Kot najpogostejši razlog za stres Slovenci in Slovenke navajamo obremenitve na delovnem mestu, probleme v družini, slabe materialne pogoje, slabe odnose med sodelavci, hrupno okolje in osamljenost.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno eden od petih ljudi na delovnem mestu občuti duševne težave. Pravijo, da je po ocenah več kot štiri petine posameznikov z resnimi duševnimi motnjami nezaposlenih in da jih približno dve tretjini želi delati. 

"Podatki iz zadnje raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog iz leta 2016 kažejo, da se približno pet odstotkov odraslih med 25. in 64. letom starosti vsak dan počuti pod stresom, dobra petina pa jih stres čuti pogosto," je pojasnila doc. dr. Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.

Kot najpogostejši razlog za stres vprašani po njenih besedah navajajo obremenitve na delovnem mestu, probleme v družini, slabe materialne pogoje, slabe odnose med sodelavci, hrupno okolje in osamljenost.

Dobra četrtina odraslih prebivalcev po navedbah NIJZ pogosto doživlja stres in ima težave z njegovim obvladovanjem. V zadnjem mesecu je imela slaba četrtina vprašanih težave z depresivnim počutjem, v zadnjem letu pa je sedmim odstotkom vprašanim zdravnik postavil diagnozo depresije. V zadnjem tednu je pet odstotkov vprašanih uživalo antidepresive.

Pomembni so dobri odnosi s sodelavci

Na NIJZ ugotavljajo, da je bilo leta 2016 doživljanje vsakodnevnega in pogostega stresa približno enako kot leta 2012. Se je pa leta 2016 po njihovih navedbah precej povišal delež tistih, ki stres doživljajo zaradi obremenitev na delovnem mestu in slabih odnosov s sodelavci.

Ženske po njihovih podatkih pogosteje obiskujejo zdravstveni sistem zaradi duševnih težav kot moški, medtem kot je hospitalizacij več pri moških kot pri ženskah.

Najpogostejši razlogi za obiske zdravstvenega sistema so stresne motnje, anksiozne motnje in depresija, kar so tudi najpogostejše duševne motnje v razvitem svetu. Število primerov, ki imajo zaključen bolniški stalež z dela zaradi duševnih bolezni je bilo leta 2016 18.357, kar je 142 primerov več kot leta 2015. Izgubljenih je bilo 782.779 koledarskih dni na zaposlenega v letu 2016, kar je 35.378 več kot leta 2016. 

Opazujte sodelavce

Na NIJZ opozarjajo, da je prepoznavanje težave v duševnem zdravju včasih težko, saj jih lahko oseba, ki ima težave, zanika ali dlje časa prikriva, včasih celo tako dobro, da jih ne prepoznajo niti bližnji. "Če opazimo pri sodelavcu znake in simptome težav v duševnem zdravju, na primer da je pri delu postal utrujen, da nalog ne dokonča, da je pozabljiv, da dela napake, da je neodločen, razdražljiv, da nima dovolj interesa za delo in druženje s sodelavci oziroma ga je izgubil in podobno, potem lahko pristopimo k njemu in izrazimo skrb za njegovo počutje," svetujejo. V pomoč pri tem, kako to storiti, svetujejo tudi brezplačno brošuro Kako pomagati sodelavcu s težavami v duševnem zdravju, ki je dosegljiva TUKAJ.

Letošnji svetovni dan duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, poteka namreč pod geslom "Duševno zdravje na delovnem mestu" in je posvečen ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja na delovnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.