Do razkritja, ali ste zboleli za rakom, s preprostim krvnim testom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ameriški raziskovalci so odkrili genski marker, ki je skupen petim različnim vrstam raka: raku na prsih, črevesju, pljučih, maternici in na želodcu. Gre za odkritje, ki bi omogočilo, da s preprosto krvno preiskavo odkrijejo raka v zelo zgodnji fazi.
Oglej si celoten članek
Foto: Shutterstock Tzlepotazdravje 20.10.10, dnk, model, znanost, laboratorij, foto: shutterstock "Postavili smo temelje za diagnostični test, ki odpira možnost za odkritje raka v zgodnji fazi in dramatično izboljša možnost za preživetje tistih, ki zbolijo," pravi dr. Laura Elnitski, vodja raziskovalne ekipe. Procesi, ki se dogajajo v genu, ki so ga poilenovali ZNF154, pokažejo na raka na na prsih, črevesju, pljučih, maternici in raka na želodcu.
 

Bistveno večja možnost preživetja

 
Foto: Žurnal24 Če imamo gripo, ne smemo obiskovati ljudi v bolnišnicah. "Nihče od nas ni mogel spati po tako velikem odkritju. Gre za prvi marker, ki identificira toliko različnih vrst raka," razlaga dr. Laura Elnitski. Ekipa je študijo opravljala na nacionalnem inštitutu za raziskave človenskega genoma.

Rak jajčnikov - odkrit šele, ko se razraste

Foto: Žurnal24 Po zadnjih dostopnih podatkih registra raka na onkološkem inštitutu je v letu 20 Raziskovalna ekipa bo podobni vzorec zdaj skušala najti za raka jajčnikov, za katerega je značilno, da ga odkrijejo šele takrat, ko se je že razširil.
"Rak jajčnikov je zelo težko odkriti v začetni fazi in ni dokazane metode za zgodnje odkrivanje," razlaga dr. Christina Annunziata iz nacionalnega inštituta za proučevanje raka, ki bo sodelovala pri naslednjem koraku. "Potrebujemo zanesljiv biomarker za odkrivanje te bolezni."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.