Dobra novica o cepivu, ki je nekoliko drugačno. Kdaj bo v Sloveniji?

Foto: Epa
Foto: Epa
Cepivo,za katerega je potrebna samo ena doza, bi lahko dobili že v aprilu.
Oglej si celoten članek

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva Johnson & Johnson proti covidu-19, poroča Reuters. Cepivo je nemenjeno osebam, ki so stare nad 18 let. Zeleno luč za odobritev četrtega cepiva v EU mora dali še Evropska komisija, ki bo to najverjetneje storila že v kratkem. Pred tem so cepivo odobrili v ZDA, Kanadi, v Bahrajnu, v Južni Afriki izvajajo hitri pregled. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil, bi lahko to cepivo dobili v prvih tednih aprila, pri tem cepivu je sicer potrebna samo ena doza. "Je kar dober prispevek k realizaciji načrta precepljenosti, saj bi imeli okoli 200.000 novih doz," je dodal Krek. 

Cepivo Johnson & Johnson je nekoliko drugačno od ostalih treh, saj ne predvideva uporabe dveh odmerkov, temveč samo enega. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pred dnevi pojasnil, da se je v študiji v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so beležili 57-odstotno učinkovitost.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 20:15 11. Marec 2021.

    Kako je pa kaj s cepljenji naših vladajočih? Za rajo je itak vse dobro, elita z Phaizerjem. Čudi me samo, …

  • 20:15 11. Marec 2021.

    Cepijo se itak samo šašave ovce brez kančka pameti. Pocepite se čim prej in potem na respiratorje, bolnice pa bodo …

  • 17:36 11. Marec 2021.

    hudič naj te vzame, gestapovc škodoželjni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.