Zdravje > Aktualno
10141 ogledov

Dobra novica o cepivu, ki je nekoliko drugačno. Kdaj bo v Sloveniji?

cepljenje Epa
Cepivo,za katerega je potrebna samo ena doza, bi lahko dobili že v aprilu.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva Johnson & Johnson proti covidu-19, poroča Reuters. Cepivo je nemenjeno osebam, ki so stare nad 18 let. Zeleno luč za odobritev četrtega cepiva v EU mora dali še Evropska komisija, ki bo to najverjetneje storila že v kratkem. Pred tem so cepivo odobrili v ZDA, Kanadi, v Bahrajnu, v Južni Afriki izvajajo hitri pregled. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil, bi lahko to cepivo dobili v prvih tednih aprila, pri tem cepivu je sicer potrebna samo ena doza. "Je kar dober prispevek k realizaciji načrta precepljenosti, saj bi imeli okoli 200.000 novih doz," je dodal Krek. 

Cepivo Johnson & Johnson je nekoliko drugačno od ostalih treh, saj ne predvideva uporabe dveh odmerkov, temveč samo enega. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pred dnevi pojasnil, da se je v študiji v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so beležili 57-odstotno učinkovitost.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:15 11.marec 2021.

    Kako je pa kaj s cepljenji naših vladajočih? Za rajo je itak vse dobro, elita z Phaizerjem. Čudi me samo, da je za šolnike Astra Zeneca dobra? Me prav zanima kaj bodo pogrunatli za cepiva, ki pride iz iste firme kot šampon?

  • fazan2021 20:15 11.marec 2021.

    Cepijo se itak samo šašave ovce brez kančka pameti. Pocepite se čim prej in potem na respiratorje, bolnice pa bodo pokale po šivih od mastnih provizij.

  • povratnikvamjebevsepospisku 17:36 11.marec 2021.

    hudič naj te vzame, gestapovc škodoželjni