Dopolnili protokol za ravnanje policistov

Foto: Katarina Pernat
Foto: Katarina Pernat
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je za zdravstvene delavce, policijo, Luko Koper, Letališče Jožeta Pučnika in reševalne službe na voljo 24-urna telefonska številka epidemologa v pripravljenosti.
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za zdravje se je danes sestala koordinacijska skupina za pripravljenost na morebitni pojav ebole. Na sestanku so med drugim obravnavali dopolnjeni krovni načrt s protokoli in navodili v primeru suma na ebolo, sprejeli pa so sklep o zagotovitvi enotnega spremljanja in evidentiranja vseh primerov suma na omenjeno bolezen.

Dopolnjeni krovni načrt ukrepanja z namenom pravočasne prepoznave suma ebolo in zagotavljanja ukrepanja za preprečevanje in obvladovanje ebole v Sloveniji združuje že pripravljene protokole oziroma navodila. Nekatere so že dopolnili, med drugim protokol za ravnanje policistov v primeru obravnave osebe s sumom na ebolo, sporočilo za potnike na letališču ter pristojnosti reševalnih služb, ostale pa bodo še dopolnjevali in spreminjali glede na razvoj dogodkov, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Čim manj stikov

Zapisali so, da je na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za zdravstvene delavce, policijo, Luko Koper, Letališče Jožeta Pučnika in reševalne službe na voljo 24-urna telefonska številka epidemologa v pripravljenosti. Na ministrstvu so pojasnili, da omenjeni krovni načrt določa poti obveščanja in ukrepanja po načelu čim manj stikov. Zdravstvena obravnava bolnika z utemeljenim sumom na ebolo bo potekala na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, laboratorijska diagnostika pa na inštitutu za imunologijo in mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete.

Prevoze bolnikov, ki izpolnjujejo kriterije za sum na ebolo, izvajajo štiri reševalne službe, in sicer obalna in izolska, ljubljanska, mariborska ter kranjska. V ta namen je Slovenija razdeljena na štiri območja, so sporočili z ministrstva. Zapisali so tudi, je koordinacijska skupina na sestanku sprejela sklep, da se zagotovi enotno spremljanje in evidentiranje vseh primerov sumov na ebolo na enem mestu v formalni obliki, in sicer tudi tistih primerov, ki so se izkazali za neutemeljene.

V luči tega je koordinacijska skupina obravnavala tudi dogodek v zvezi z emigrantom iz Nigerije na Ravnah na Koroškem, za katerega so sprva sumili, da je zbolel za ebolo, vendar pa so nato ugotovili, da gre za drugo bolezensko stanje. Koordinacijska skupina je ocenila, da je zdravstveni dom Ravne v tem primeru ukrepal v skladu z navodili. "Pri tem se je izkazalo, da je potrebno obravnavo bolnika s sumom na ebolo optimizirati, kar je upoštevano v krovnem načrtu in posameznih navodilih oziroma protokolih," so zapisali na ministrstvu.

Člani koordinacijske skupine so ob tem opozorili, da bo v vsaki situaciji ob utemeljenem sumu na ebolo odzivni čas predvidoma nekoliko daljši kot običajno zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. "V prvi fazi je pomembno predvsem navodilo, da se takšnega bolnika osami," so dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.