Dvigovanje težkih predmetov vpliva na plodnost žensk

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dviganje težkih predmetov in izmensko delo, vse to vpliva na plodnost žensk.
Oglej si celoten članek

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da bodo ženske, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, še težje zanosile, če bodo dvigovale ali potiskale težke predmete. Podobno povezavo so strokovanjaki harvardske univerze ugotovili tudi pri tistih ženskah, ki ponoči hodijo v službo.

"Naše raziskave kažejo, da bi se morale ženske, ki nameravajo zanositi, še kako zavedati morebitnih negativnih učinkov nočnih izmen, pa tudi tega, da dvigovanje težkih predmetov vpliva na njihovo reporduktivno zdravje," je dejala vodilna raziskovalka Lidia Minguez Alarcon.

Raziskavati bo treba naprej

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je njihova študija vključevala le ženske, ki so se že zdravile zaradi neplodnosti, zato je treba sedaj še ugotoviti, ali najnovejša dognanja veljajo tudi za tiste, ki skušajo zanositi brez medicinskih postopkov.

Sicer je v tej študiji sodelovalo petsto žensk, starih od 18 do 45 let, ki so se med letoma 2004 do leta 2015 zdravile zaradi nepolodnosti.

dezurni@zuranal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.