Zdravje > Aktualno
144 ogledov

Dvigovanje težkih predmetov vpliva na plodnost žensk

Ženska plodnost Profimedias
Dviganje težkih predmetov in izmensko delo, vse to vpliva na plodnost žensk.

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da bodo ženske, ki se zdravijo zaradi neplodnosti, še težje zanosile, če bodo dvigovale ali potiskale težke predmete. Podobno povezavo so strokovanjaki harvardske univerze ugotovili tudi pri tistih ženskah, ki ponoči hodijo v službo.

"Naše raziskave kažejo, da bi se morale ženske, ki nameravajo zanositi, še kako zavedati morebitnih negativnih učinkov nočnih izmen, pa tudi tega, da dvigovanje težkih predmetov vpliva na njihovo reporduktivno zdravje," je dejala vodilna raziskovalka Lidia Minguez Alarcon.

Raziskavati bo treba naprej

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je njihova študija vključevala le ženske, ki so se že zdravile zaradi neplodnosti, zato je treba sedaj še ugotoviti, ali najnovejša dognanja veljajo tudi za tiste, ki skušajo zanositi brez medicinskih postopkov.

Sicer je v tej študiji sodelovalo petsto žensk, starih od 18 do 45 let, ki so se med letoma 2004 do leta 2015 zdravile zaradi nepolodnosti.

dezurni@zuranal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.