Ekstra deviško oljčno olje: Preverite, če ste kupili drag ponaredek

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ekstra deviško oljčno olje: Glede na to, da je zdravo, le če je pravo, je dobro prepoznati vsiljivce.
Oglej si celoten članek

Po nekaterih podatkih naj bi bilo kar sedemdeset odstotkov ekstra deviškega oljčnega olja, ki se prodaja na policah, lažnega ali vsaj razredčenega z drugimi olji. 

Ker je večina današnjih oljčnih olj ekstra deviških le po imenu, vam priporočamo preprosti test, ki ga lahko opravite kar doma.

Foto: Shutterstock olivno olje V zamrzovalnik dajte majhno količino olja, ki bo na hladnem postalo gosto in motno. Če bo po vnovičnem segrevanju oziroma na sobni temperaturi isto olje znova postalo tekoče, ste kupili pravo ekstra deviško olje, skratka, kupili ste olje visoke kakovosti.

Tudi gostota olja veliko pove o njegovi kakovosti. Sveže hladno stisnjeno olje je podobno mastnemu soku in se ga zlahka spere z rok s toplo vodo. Če je treba roke večkrat namiliti, gre za olje,  ki so ga pri stiskanju toplotno obdelali, da bi od sebe dalo več. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:27 28. Februar 2017.

    "Če bo po vnovičnem segrevanju oziroma na sobni temperaturi isto olje znova postalo tekoče,"<br /><br />Redkokatero olje po segrevanju na …

  • 20:49 28. Februar 2017.

    imamo cel kup institucij ki bi morale to nadzorovati in preganjati prevarante a nam podajate samo kaj moramo sami narediti …

  • 20:46 28. Februar 2017.

    kmet ma pa 3 oljke proda pa kubik olja letno :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.