Zdravje > Prehrana
1797 ogledov

Ekstra deviško oljčno olje: Preverite, če ste kupili drag ponaredek

Najboljšo oceno 7,56 točke je na testu dobilo ekstra deviško olivno olje iz Slov Žurnal24 main
Ekstra deviško oljčno olje: Glede na to, da je zdravo, le če je pravo, je dobro prepoznati vsiljivce.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo kar sedemdeset odstotkov ekstra deviškega oljčnega olja, ki se prodaja na policah, lažnega ali vsaj razredčenega z drugimi olji. 

Ker je večina današnjih oljčnih olj ekstra deviških le po imenu, vam priporočamo preprosti test, ki ga lahko opravite kar doma.

olivno olje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
V zamrzovalnik dajte majhno količino olja, ki bo na hladnem postalo gosto in motno. Če bo po vnovičnem segrevanju oziroma na sobni temperaturi isto olje znova postalo tekoče, ste kupili pravo ekstra deviško olje, skratka, kupili ste olje visoke kakovosti.

Tudi gostota olja veliko pove o njegovi kakovosti. Sveže hladno stisnjeno olje je podobno mastnemu soku in se ga zlahka spere z rok s toplo vodo. Če je treba roke večkrat namiliti, gre za olje,  ki so ga pri stiskanju toplotno obdelali, da bi od sebe dalo več. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • alojzr 21:27 28.februar 2017.

    "Če bo po vnovičnem segrevanju oziroma na sobni temperaturi isto olje znova postalo tekoče,"Redkokatero olje po segrevanju na sobni temperaturi ne bo tekoče. Z ali brez deviške kožice.

  • cogocogo 20:49 28.februar 2017.

    imamo cel kup institucij ki bi morale to nadzorovati in preganjati prevarante a nam podajate samo kaj moramo sami narediti ,,ko imas enkrat tako potvorjeno olje doma si z njim se riti ne mores mazati lahko dobis se kako bolezen ...prikaži večo bolezen ,,zalostno da potrosnika prav nihce ne zasciti torej naj doma sam preverim kokovost in ce ne ustreza deklaraciju trgovcu razbijem glavo z to steklenico ,,,saj ni ta revez kriv kaj prodaja tistega pa ki je za to kriv se nikoli nevidi ,,zato pa imamo institucije ki imajo dostop do takih pokvarjencev ,,no pbstaja samo malo mascevanje da vrzes kak velik kamen v sipo kjer si kupil tak strup ali se bolje molotovko pa naj si lastniki popravljajo trgovno

  • allstarr111 20:46 28.februar 2017.

    kmet ma pa 3 oljke proda pa kubik olja letno :)