Glede na najnovejše raziskave najprimernejša sredozemska dieta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Strokovnjaki upajo, bodo nutricionisti spremenili zastareli pogled, s katerim nas prepričujejo, da je najboljša tista hrana, ki ne vsebuje maščob.
Oglej si celoten članek

Štetje kalorij je izguba časa, ugotavljajo španski znanstveniki, ki prisegajo na sredozemsko prehrano.

Študija Univerze v Barceloni, objavljena v znanstveni reviji  Lancet Diabetes & Endocrinology je pokazala, da najbolje učinkuje prehrana, ki je bogata z zdravimi maščobami in to je olivno olje.

V raziskavi, ki so jo izvajali med letoma 2005 do 2010, je sodelovalo 7.447 moških in žensk iz Španije, večina je obolela za sladkorno boleznijo tipa 2, ali so spadali v skupino z visokim tveganjem za srčni infarkt. Devetdeset odstotkov sodelujočih je bilo predebelih. Foto: Profimedia Debelost

Razdelili so jih v tri skupine; eni so ves čas jedli izključno sredozemsko hrano, bogato z olivnim oljem, druga je tej prehrani dodala oreščke, tretji skupini pa so raziskovalci ponudili običajno, brezmaščobno dieto,

Ljudje iz prve skupine so po  petih letih izgubili največ kilogramov, v povprečju 0,88 kilograma. Skupina, ki je mediteranski prehrani dodala oreščke,  je v povprečju izgubila 0,60 kilograma. Najmanj uspešna je bila dieta brez maščob, saj so udeleženci v povprečju izgubili 0,40 kilograma.

Foto: Shutterstock olivno olje Raziskovalci so zaključili, da bi lahko ti rezultati popolnoma spremenili prehranjevalne navade: "Več kot štirideset let so nas prepričevali, da je najboljša tista prehrana, ki ne vsebuje maščob, debelosti pa je vedno več. Naša študija kaže, da je sredozemska prehrana, ki ne omejuje količine zaužitih kalorij in je bogata z rastlinskimi olji, kot so olivno olje in oreščki, bolj učinkovita kot dieta z nizko vsebnostjo maščob,'' je dejal vodja raziskave dr. Ramon Estruch, ki upa, da bodo nutricionisti spremenili zastareli pogled na hrano in v bodoče predlagali prehrano, bogato z zdravimi maščobami.

Foto: Shutterstock Zivljenje 11.03.14, ribe, hrana foto: shutterstock Sredozemska dieta vključuje obilje živil, ki so bogata z rastlinskimi vlakninami, kot jih najdemo v žitaricah, vsebuje več rib, manj rdečega mesa, zmeren pa je tudi vnos jajc, mlečnih izdelkov ter perutninskega mesa. Najpomembnejši vir maščob je seveda oljčno olje, najpomembnejše sladilo je okološki med, začinimo jo z rožmarinom in baziliko.

Tudi po mnenju medicine je takšna prehrana rešitev za mnoge zdravstvene tegobe 21. stoletja.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.