Zdravje > Prehrana
341 ogledov

Glede na najnovejše raziskave najprimernejša sredozemska dieta

hujšanje, teža Profimedias
Strokovnjaki upajo, bodo nutricionisti spremenili zastareli pogled, s katerim nas prepričujejo, da je najboljša tista hrana, ki ne vsebuje maščob.

Štetje kalorij je izguba časa, ugotavljajo španski znanstveniki, ki prisegajo na sredozemsko prehrano.

Študija Univerze v Barceloni, objavljena v znanstveni reviji  Lancet Diabetes & Endocrinology je pokazala, da najbolje učinkuje prehrana, ki je bogata z zdravimi maščobami in to je olivno olje.

V raziskavi, ki so jo izvajali med letoma 2005 do 2010, je sodelovalo 7.447 moških in žensk iz Španije, večina je obolela za sladkorno boleznijo tipa 2, ali so spadali v skupino z visokim tveganjem za srčni infarkt. Devetdeset odstotkov sodelujočih je bilo predebelih.

Debelost | Avtor: Profimedias Profimedias

Razdelili so jih v tri skupine; eni so ves čas jedli izključno sredozemsko hrano, bogato z olivnim oljem, druga je tej prehrani dodala oreščke, tretji skupini pa so raziskovalci ponudili običajno, brezmaščobno dieto,

Ljudje iz prve skupine so po  petih letih izgubili največ kilogramov, v povprečju 0,88 kilograma. Skupina, ki je mediteranski prehrani dodala oreščke,  je v povprečju izgubila 0,60 kilograma. Najmanj uspešna je bila dieta brez maščob, saj so udeleženci v povprečju izgubili 0,40 kilograma.

olivno olje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Raziskovalci so zaključili, da bi lahko ti rezultati popolnoma spremenili prehranjevalne navade: "Več kot štirideset let so nas prepričevali, da je najboljša tista prehrana, ki ne vsebuje maščob, debelosti pa je vedno več. Naša študija kaže, da je sredozemska prehrana, ki ne omejuje količine zaužitih kalorij in je bogata z rastlinskimi olji, kot so olivno olje in oreščki, bolj učinkovita kot dieta z nizko vsebnostjo maščob,'' je dejal vodja raziskave dr. Ramon Estruch, ki upa, da bodo nutricionisti spremenili zastareli pogled na hrano in v bodoče predlagali prehrano, bogato z zdravimi maščobami.

Zivljenje 11.03.14,  ribe, hrana foto: shutterstock  | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sredozemska dieta vključuje obilje živil, ki so bogata z rastlinskimi vlakninami, kot jih najdemo v žitaricah, vsebuje več rib, manj rdečega mesa, zmeren pa je tudi vnos jajc, mlečnih izdelkov ter perutninskega mesa. Najpomembnejši vir maščob je seveda oljčno olje, najpomembnejše sladilo je okološki med, začinimo jo z rožmarinom in baziliko.

Tudi po mnenju medicine je takšna prehrana rešitev za mnoge zdravstvene tegobe 21. stoletja.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.