Gripa: Je vreme naredilo svoje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Število obolelih z gripo je upadlo. Nekoliko narašča obolevnost, ki ga povzroča respiratorni sincicijski virus.
Oglej si celoten članek

Po ambulantah upada število obiskov, v primerjavi s prejšnim tednom za polovico, kar je zagotovo dobra novica. Kot so sporočili za Nacionalnega inšituta za javno zdravje (NIJZ), se je število obiskov znižalo na 70 na 100.000 prebivalcev. 


"Po šestem tednu spremljanja se je znižal priliv kužnin zgornjih dihal, ki so bili testirani na prisotnost virusa influence A in B. Hkrati je upadel celokupen delelež pozitivnih vzorcev, iz 41 na 33 odstotkov,"
so zapisali na NIJZ.

Kar se virusov influence A in B tiče, pri bolnikih po novem prevladuje slednji, torej virus B, linija Yagamata.

Pri bolnikih primarnega varstva je bil dokazan v 75 odstokih primerov, pri bolnikih, ki se zdravijo v bolnišnici, pa približno v polovici primerov, so še sproočili z NIJZ.

Kot so dodali na NIJZ,  je spet nekoliko v porastu delež pozitivnih vzorcev na respiratorni sincicijski virus, ki najbolj prizadene dojenčke. 

Sicer je tudi drugod po Evropi vedno manj bolnih zaradi gripe, kar verjetno pomeni, da je glavni vrhunec letošnje gripe končno za nami.

Z jeseniške bolnišnice so medtem sporočili, da umikajo celotno prepoved obiskov. Po novem jih dovoljujejo na vseh oddelkih in sicer za dve zdravi osebi. Kot so zapisali, je vzrok za odločitev manjša obolevnost zaradi gripe, čeprav je še vedno povečano število drugih virusnih obolenj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.