Zdravje > Aktualno
146 ogledov

Gripa: Je vreme naredilo svoje?

Gripa Profimedias
Število obolelih z gripo je upadlo. Nekoliko narašča obolevnost, ki ga povzroča respiratorni sincicijski virus.

Po ambulantah upada število obiskov, v primerjavi s prejšnim tednom za polovico, kar je zagotovo dobra novica. Kot so sporočili za Nacionalnega inšituta za javno zdravje (NIJZ), se je število obiskov znižalo na 70 na 100.000 prebivalcev. 


"Po šestem tednu spremljanja se je znižal priliv kužnin zgornjih dihal, ki so bili testirani na prisotnost virusa influence A in B. Hkrati je upadel celokupen delelež pozitivnih vzorcev, iz 41 na 33 odstotkov,"
so zapisali na NIJZ.

Kar se virusov influence A in B tiče, pri bolnikih po novem prevladuje slednji, torej virus B, linija Yagamata.

Pri bolnikih primarnega varstva je bil dokazan v 75 odstokih primerov, pri bolnikih, ki se zdravijo v bolnišnici, pa približno v polovici primerov, so še sproočili z NIJZ.

Kot so dodali na NIJZ,  je spet nekoliko v porastu delež pozitivnih vzorcev na respiratorni sincicijski virus, ki najbolj prizadene dojenčke. 

Sicer je tudi drugod po Evropi vedno manj bolnih zaradi gripe, kar verjetno pomeni, da je glavni vrhunec letošnje gripe končno za nami.

Z jeseniške bolnišnice so medtem sporočili, da umikajo celotno prepoved obiskov. Po novem jih dovoljujejo na vseh oddelkih in sicer za dve zdravi osebi. Kot so zapisali, je vzrok za odločitev manjša obolevnost zaradi gripe, čeprav je še vedno povečano število drugih virusnih obolenj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.