Zdravje > Otrok
198 ogledov

V ambulantah precej dojenčkov, ki so potrebovali intenzivno zdravljenje

Dojenček pri pediatru Profimedias
Virus je še posebej nevaren za novorojenčke v prvih mesecih življenja, saj povzroči vnetje spodnjih dihal (bronhiolitis) z oteženim dihanjem.

Od novega leta naprej v otroške ambulante prihaja vse več otrok obolelih z gripo, narašča pa tudi število obolelih dojenčkov in malčkov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki je zelo nalezljiv: "V naših ambulantah smo v zadnjem mesecu imeli precej dojenčkov, ki so potrebovali dodatek kisika in nekateri tudi intenzivno zdravljenje," je za Žurnal24 povedala specialistka pediatrije Dr. Eva Bevc Žunič iz Zdravstvenega doma Ljubljana - Moste Polje, ki dodaja, da je virus še posebej nevaren za dojenčke do enega leta starosti:

 "Virus je še posebej nevaren za novorojenčke v prvih mesecih življenja, saj povzroči vnetje spodnjih dihal (bronhiolitis) z oteženim dihanjem, za kar je potrebno zdravljenje v bolnišnici z dodajanjem kisika in v hujših primerih tudi intenzivno zdravljenje z umetnim predihavanjem.V najhujših primerih ta virus ogrozi življenje," nam je je pojasnila zdravnica.

Dojenček virus | Avtor: Profimedias Profimedias

Starejših otrok ne pošiljajte v vrtec

Pediatrinja staršem svetuje, da se z malčki in novorojenčki izogibate zaprtim prostorov, kjer je veliko število ljudi, saj se okužbe zelo hitro širijo: "Če imajo ob novorojenčku starejše otroke v vrtcu, naj jih začasno vzamejo v domače varstvo vsaj še v mesecu februarju oziroma glede na situacijo naj domače varstvo podaljšajo," pravi zdravnica, ki staršem svetuje, da se z otroci, kljub hladnemu vremenu odpravite na sveži zrak, da o poostreni higieni, predvsem rok, sploh ne govorimo.

Preberite še:  Dojenčka je treba primerno zaščiti pred mrazom

V primeru, da se bolezen pojavi, svetuje zdravila za zniževanje temperature, dobro hidracijo, zračenje in vlaženje prostorov. Če se pojavijo znaki težkega in hitrega dihanja, je nujen pregled pri zdravniku.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.