Če boste jedli to, vam bodo zobje hvaležni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zobozdravnik svetuje, kaj jesti, da bo ustna votlina zdrava.
Oglej si celoten članek

Zobozdravnik Lewis Ehrlich, vodja Holističnega zobozdravstvenega centra v Sydneyju, svoje dneve začenja s kozarcem jabolčnega kisa. Rad si privošči zelenjavno omleto, solato za kosilo, večkrat pa si privošči razne oreške in temno čokolado. 

Z izbiro ustrezne prehrane skrbi tudi za to, da pripomore k zdravju ustne votline. Obožuje zeleni čaj, ki dobro vpliva na dlesni in zadah. "Z vidika zdravja ustne votline je bilo dokazano, da katehini zelenega čaja zavirajo rast bakterij, ki so prisotne pri boleznih dlesni," pravi Ehrlich. 

Posebno pozornost je treba nameniti tudi zobni sklenini. Ta trpi tudi, ko pijemo. Nižji kot je pH pijače, večje so možnosti, da se bo sklenina poškodovala. pH vode je 7, medtem ko je pH želodčne kisline okoli 2. Sklenina se lahko že začne razkrajati že, ko je pH vrednost okoli 5,5. Za primerjavo: kokakola ima pH vrednost 2,7, pomarančni sok 3,4, gazirana mineralna voda 3,7, vino med 2,3 in 3,8, pivo med 4 in 5, črna kava med 2,4 in 3,3, borovnični sok pa med 2,3 in 2,5. 

Da bi omilili vpliv pijač na sklenino, se lahko poslužite nekaterih preventivnih ukrepov. Možnost, da se bo sklenina poškodovala, bo manjša:
- če boste v kozarec pijače dodali ledene kocke in s tem povečali količino vode; 
- če boste po vsaki popiti pijači, spili še kozarec vode;
- če boste žvečili trdo hrano, ki bo spodbujala nastanek sline, na primer oreščki, korenje in zelena;
- če boste žvečili žvečilni gumi brez sladkorja;
- če boste po pitju počakali pol ure in si šele nato umili zobe;
- če si boste pred spanjem na zobe nanesli zobno kremo, ki vsebuje CPP-ACP (kazein fosfopeptid - amorfni kalcijev fosfat).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.