Zdravje
2519 ogledov

Če boste jedli to, vam bodo zobje hvaležni

nasmeh zobje ženska lepota Shutterstock
Zobozdravnik svetuje, kaj jesti, da bo ustna votlina zdrava.

Zobozdravnik Lewis Ehrlich, vodja Holističnega zobozdravstvenega centra v Sydneyju, svoje dneve začenja s kozarcem jabolčnega kisa. Rad si privošči zelenjavno omleto, solato za kosilo, večkrat pa si privošči razne oreške in temno čokolado. 

Z izbiro ustrezne prehrane skrbi tudi za to, da pripomore k zdravju ustne votline. Obožuje zeleni čaj, ki dobro vpliva na dlesni in zadah. "Z vidika zdravja ustne votline je bilo dokazano, da katehini zelenega čaja zavirajo rast bakterij, ki so prisotne pri boleznih dlesni," pravi Ehrlich. 

Posebno pozornost je treba nameniti tudi zobni sklenini. Ta trpi tudi, ko pijemo. Nižji kot je pH pijače, večje so možnosti, da se bo sklenina poškodovala. pH vode je 7, medtem ko je pH želodčne kisline okoli 2. Sklenina se lahko že začne razkrajati že, ko je pH vrednost okoli 5,5. Za primerjavo: kokakola ima pH vrednost 2,7, pomarančni sok 3,4, gazirana mineralna voda 3,7, vino med 2,3 in 3,8, pivo med 4 in 5, črna kava med 2,4 in 3,3, borovnični sok pa med 2,3 in 2,5. 

Da bi omilili vpliv pijač na sklenino, se lahko poslužite nekaterih preventivnih ukrepov. Možnost, da se bo sklenina poškodovala, bo manjša:
- če boste v kozarec pijače dodali ledene kocke in s tem povečali količino vode; 
- če boste po vsaki popiti pijači, spili še kozarec vode;
- če boste žvečili trdo hrano, ki bo spodbujala nastanek sline, na primer oreščki, korenje in zelena;
- če boste žvečili žvečilni gumi brez sladkorja;
- če boste po pitju počakali pol ure in si šele nato umili zobe;
- če si boste pred spanjem na zobe nanesli zobno kremo, ki vsebuje CPP-ACP (kazein fosfopeptid - amorfni kalcijev fosfat).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.