Zdravje > Aktualno
1904 ogledov

Obljube proizvajalcev so ostale neizpolnjene

zobna pasta Žurnal24 main
Na testu so preverili 12 zobnih krem, za katere so odšteli od 5,99 do 0,99 evra.

Potrošniške organizacije po Evropi so ponovno preizkusile zobne kreme za  bolj bele zobe. Preverili so jih 12 in ugotovili, da so obljube proizvajalcev večinoma neizpolnjene.

Kot sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), se zobne kreme, ki obljubljajo bolj bele zobe, bistveno ne razlikujejo od navadnih zobnih krem.

Razlike ni

Da bi preverili, ali zobne kreme, ki obljubljajo bleščečo belino, v resnici pobelijo zobe, so na testu ob bok `belilnim´ zobnim kremam postavili tudi eno, ki ne obljublja bolj belih zob: "Na testu smo preizkusili tudi zobno kremo, ki ne obljublja bolj belih zob. In zanimivo, da je njen rezultat celo boljši od nekaterih krem, ki to obljubljajo," je dejala Urša Šmid Božičevič iz ZPS.

Zobje ne bodo bolj beli

Glede na razultate zobje samo po čiščenju z `belilno´ zobno kremo, čeprav oglaševalci trdijo drugače, ne bodo bolj beli: "Za viden belilni učinek bi morali namreč prodreti prav do zobovine, za to pa zobne kreme, ki jih kupimo v trgovinah, drogerijah ali lekarnah, niso dovolj močne, prav tako ne zobne krtačke, prekratek pa je tudi čas umivanja zob," sporočajo z ZPS in dodajajo, da še vedno učinkuje le profesionalno beljenje.

Beljenje zob je primerno za ljudi, ki imajo zdrave zobe, pravi zobozdravnica. (F | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Usodna kombinacija

Načeloma abrazivne snovi v zobni kremi, ki jo lahko kupimo v trgovini, ne bi smele škoditi zdravi sklenini. A če imate občutljive zobe ali že poškodovano sklenino raje izberite zobno kremo, ki ne obljublja biserno belih zob. Velikost in trdota abrazivnih delcev v zobnih kremah posameznih proizvajalcev je različna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi bilo na deklaraciji obvezno navajanje abrazivnega učinka, še opozarjajo na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.