Magazin > Odnosi in prosti čas
30 ogledov

Zdravi zobje za zdravega dojenčka

zobje Shutterstock
Vnetje dlesni pri nosečnosti strokovnjaki povezujejo tudi s prezgodnjim rojstvom in nizko porodno težo novorojenčka. Oboje pa poveča možnosti za razne infekcije in bolezni.

V nosečnosti nikakor ne zanemarite ustne higiene, saj lahko ogrozite tudi otroka, opozarjajo strokovnjaki. Zanj je lahko zelo nevarno vnetje dlesni oziroma gingivitis, saj se ta lahko razvije tudi v parodontalno bolezen. Tako vnetje dlesni kot paradontalna bolezen pa sta lahko vzrok za nizko porodno težo dojenčka in za prezgodnji porod. Oboje pa posledično poveča možnosti za razne infekcije in bolezni.

Zato predvsem med nosečnostjo, ko so dlesni in zobje še bolj občutljivi, dobro skrbite za ustno higieno. V tem času vsaj enkrat preventivno obiščite zdravnika, zobe si redno krtačkajte z mehko ščetko in uporabljajte zobno nitko. Morebitno vnetje dlesni oziroma gingivitis boste spoznali po otekli dlesni, ki je rdeča, bolj mehka in krvavi. Če dlesni začnejo krvaveti, začnite še temeliteje paziti na zobe. Če krvavitev ne preneha pa obiščite zobozdravnika.

 

Komentarjev 1
  • erikkk 20:55 05.april 2013.

    Kakšna sredstva reklamiranja zobozdravnikov se izvaja ...Zobe si hodite popravljat čez mejo . Naši zobozdravniki vas bodo do 4X več olupili kot pa v tujini...