Slovenija
897 ogledov

Kaj imajo zobje z zdravjem srca?

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica Triglav, Zdravstvena zavarovalnica
V vaših ustih so milijoni bakterij, čeprav ste si pred kratkim umili zobe. S potovanjem po telesu lahko vplivajo na njegovo zdravje in prispevajo k razvoju mnogih bolezni. Veste, katerih?

Ko z užitkom ugriznete v svoj najljubši prigrizek, z njim vred v usta zanesete cel kup nezaželenih mikrobov – bakterij, virusov, gliv in parazitov. Začne se njihovo izjemno hitro množenje, z njim pa tudi mnogi škodljivi učinki. 

Bakterije potujejo po telesu

Če zobe redno ščetkate, imate na enem zobu do 100.000 bakterij. V nasprotnem primeru se na enem zobu bohoti tudi do 1 milijarde bakterij. A tudi ščetkanje ni dovolj. 

Bakterije namreč živijo in se intenzivno množijo tudi v mehkih in trdih zobnih oblogah ter na jeziku, stalno pa so naseljene v zobnih brazdah in težko dostopnih medzobnih prostorih. Tam sladkorje pretvarjajo v kisline, ki napadejo zobe in obzobna tkiva. 

V takšnih razmerah in brez zadostne ustne higiene sčasoma nastanejo karies oziroma zobna gniloba, vnetje dlesni in parodontoza, ki v primeru, da ni zdravljena, povzroči postopen propad kosti pod zobom in posledično njegov izpad.

Tu pa se težave šele začnejo. V ustni votlini je ustvarjeno bolezensko žarišče, iz katerega izvirajo mnoge bolezni, ki na videz nimajo povezave z zobmi. 

Z vdihavanjem zraka, polnega mikrobov, in s prehajanjem njegovih sestavin v kri se namreč bakterije iz ustne votline selijo po vsem telesu. Zmanjša se splošna odpornost in poveča možnost za nastanek cele vrste sistemskih bolezni.

Veliko težav se lahko začne v ustih

Znanstveniki so s številnimi raziskavami dokazali, da lahko prenos bakterij iz nezdrave ustne votline povežejo z razvojem težjih vnetnih dihalnih bolezni, tudi pljučnice in vnetja sinusov. 

Dokazano je tudi, da imajo ljudje s parodontozo kar za 19 % večjo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki je nimajo. 

Po telesu potujoče bakterije naj bi prispevale k razvoju ateroskleroze, ki poveča možnost za srčni infarkt ali kap. Prav tako se lahko bakterije nabirajo na srčnih zaklopkah in povzročijo bakterijski endokarditis, ki lahko vodi v trajno okvaro srca ali celo v njegovo odpoved. 

Nezdravo ustno votlino znanstveniki povezujejo tudi z večjo možnostjo za razvoj demence pri starejših. Dokazano je tudi, da prekomerna prisotnost ustnih bakterij slabša stanje pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju tkiv in organov, predvsem pa sklepov. 

Boste za zdravje plačevali iz žepa?

Preventivna skrb za zobe z različnimi higienskimi prijemi je osnova in vanjo se splača vlagati. Mora pa hoditi z roko v roki s pravočasno in kakovostno odpravo že nastalih stanj. Če čakate predolgo, boste morda morali plačati z zdravjem in iz svoje denarnice. Eno najdražjih zdravljenj je namreč zdravljenje razvitih bolezni ustne votline. 

Več o tem, zakaj za zobozdravstvene storitve plačujemo in doplačujemo iz žepa ter kako visoki so lahko ti stroški, preberite v članku.

Tako kot se je proti boleznim smotrno zavarovati z ustrezno preventivo, je zato smotrno razmisliti tudi o možnostih zavarovanja pred takšnimi izdatki. 

Zdravje zob je dosegljivo brez prevelike luknje v družinskem proračunu. Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je namreč oblikovala zavarovanji Zobje in Zobje+, s katerima omenjeni stroški v veliki meri odpadejo.