Slovenija
101 ogledov

Zobje ne smejo boleti

V čakalnicah javnih zobozdravstvenih ambulant ni velike gneče, saj ljudje, ker z Žurnal24 main
V štajerski izdaji Žurnala24: Stavka. Paciente prenaročajo, tisti, ki jih potrpljenje mineva, pa odhajajo h koncesionarjem.

''Prišla sem, ker sem naročena,'' nam pove Celjanka srednjih let med čakanjem v eni od zobozdravstvenih ambulant Zdravstvenega doma (ZD) Celje. A ni čakala dolgo, saj ji Debora Makuc, ena od medicinskih sester, zaradi stavke določila drug datum za obisk zobozdravnika. Vse srednje medicinske sestre v javnih zobozdravstvenih ambulantah namreč že teden dni stavkajo in stavko še zaostrujejo.

Samo nujni primeri
Nova pogajanja. Stavkovni odbor naj bi se z vodstvom ZD Celje znova sestal proti koncu tedna. Kot je znano, medicinske sestre vztrajajo, da jih, skladno s kolektivno pogodbo, razporedijo na delovno mesto asistentk, tri plačilne razrede višje. Dokler stavka traja, razen v ambulanti za pedontologijo, sprejemajo le nujne primere.

Pacienti ostajajo doma
''Večina pacientov nas razume,'' nam pove Makuceva. Doda, da gneče ni, saj je večina s stavko seznanjena in ljudje niti ne pridejo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

''Imate bolečine?'' vpraša fanta, ki med našim pogovorom potrka na vrata. Ko pokima, ga preusmeri k sosednjim vratom. ''Vem, da stavkajo, ampak me zob boli. Konec tedna sem bil že pri dežurnem zobozdravniku, ker nisem mogel zdržati,'' pove Tadej Dokler. Po nekaj minutah se iz ambulante vrne razočaran. ''Zob so mi le za silo zaprli, zato bom zdaj najverjetneje poiskal kar zasebnika,'' pove.

''Prav bi bilo, da bi jim ugodili,'' nam na vprašanje, ali podpira stavko medicinskih sester odgovori Alojz Potočnik, ki pa obiskuje zasebnega zobozdravnika. ''Menim, da je stavka nepotrebna, saj imajo ljudje tudi drugod slabe plače in povrhu vsega delajo v veliko bolj nemogočih razmerah,'' pa meni Miša Nutersberg iz Žalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.