Magazin > Lepota & telo
386 ogledov

Postajajo vaši zobje prozorni?

Tudi najmlajše naučite pravilnega ravnanja z zobmi. Žurnal24 main
Se sprašujete, zakaj do sedaj še niste slišali za kislinsko erozijo? Dejstvo je, da se je pojavila v zadnjih letih zaradi spremembe prehrane. Z njo namreč ljudje uživamo vse večjo količino kislin.

Kislinska erozija je ena izmed največjih groženj v dentalni medicini 21. stoletja! Ste vedeli, da je lahko tudi zdrava hrana škodljiva za vaše zobe? Kisline v nekaterih vrstah sadja in sadnih sokov, nekaterih gaziranih pijačah in nekaterih vrstah vin lahko namreč nepopravljivo poškodujejo vaše zobe: mehčajo površino zobne sklenine in jo izpostavljajo obrabi, ki je znana kot kislinska erozija.

V vsakdanji hrani kisline raztapljajo minerale zobne sklenine in mehčajo njen vrhnji del, ki se na tak način hitreje obrablja. Ko pa se sklenina enkrat obrabi, je to dokončno. Zobje postajajo vedno manj beli in vse bolj prozorni. Če zoper kislinsko erozijo ne ukrenete ničesar, vam lahko ta povzroči zelo resne zobozdravstvene težave.

Žal je kislinsko erozijo v zgodnjih stadijih težko opaziti: zobje so lahko na prvi pogled povsem zdravi, vendar je resnica o zdravju vaših zob lahko povsem drugačna. Ali imate kislinsko erozijo, bo zagotovo vedel le vaš zobozdravnik. In če ta prepozna znake kislinske erozije, je to pravi čas za temeljit premislek o prehrambnih navadah in načinu pitja kislih pijač.

Kaj lahko storimo? Sadja ne žvečite dlje časa, kot je treba, sadne sokove pijte ob pomoči slamice in se pri tem izogibajte stiku z zobmi. Zobe ščetkajte pred obrokom ali pa vsaj eno uro po njem (in ne takoj po njem). Poleg tega je na tržišču nekaj novih zobnih krem, ki se bojujejo prav s to zahrbtno boleznijo zob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.