Slovenija
163 ogledov

Za zobe plačujemo več, kot pričakujemo

Triglav Žurnal24 main
Tretjina Slovencev obiskuje zobozdravnika, pri katerem stroške v celoti plačajo iz svojega žepa. Višina stroškov doplačil pri zobozdravnikih javne zdravstvene mreže ali plačil pri zasebnikih pogosto preseneti. A ne, če imate ustrezno zavarovanje.

Slovenci samoplačniške storitve izberemo predvsem zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zobozdravstvu in pomanjkljivega kritja nekaterih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je pokazala najnovejša raziskava družbe Valicon. Všeč nam je tudi, da smo pri zasebniku na vrsti točno takrat, ko smo naročeni. 

Seveda je koristno, da zdravju v ustni votlini namenite kar se da veliko pozornosti. Ni pa treba, da vam skrb za zdrave zobe s stroški povzroča sive lase.

Koliko zares stanejo zdravi zobje?

Višina doplačil za nadstandardni material in storitve ter plačil za storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije ali pa jih zaradi čakalnih vrst ne more zagotoviti takoj, ko jih potrebujete, pogosto preseneti. Slovenci te stroške po omenjeni raziskavi praviloma podcenjujemo. Pričakujemo, da bomo plačali manj, kot je dejanski strošek. 

S staranjem zobovja se stroški za redno vzdrževanje in popravilo stanja v ustni votlini le še višajo. Zneski, ki jih pustite pri zobozdravniku, bodo tako z vsakim dodatnim letom starosti višji.

Da vam denimo na vstavitev implantata ne bo treba s škrbino v ustih čakati nekaj mesecev in da bo ta izdelan iz nadstandardnih materialov, boste odšteli skoraj povprečno slovensko plačo.

K zobozdravniku brez stresa

Da se ne bi bali izdatkov, je smotrno razmisliti o zavarovanju, ki omogoči, da vam vaš izbrani zobozdravnik storitev opravi z nadstandardnimi materiali in brez dodatnih stroškov.

Dodatni zavarovanji Zobje in Zobje+, ki ju je pripravila Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, vas pri vašem osebnem zdravniku razbremenita doplačil za višjo kakovost storitev in materialov, na primer za bele zalivke. 

Za storitve protetike iz seznama zavarovalnice, ki so v celoti samoplačniške, ter za preventivo (eno čiščenje zobnega kamna in peskanje letno), pa boste z zavarovanjem Zobje+ stroške dobili povrnjene v celoti. Zavarovalnica bo namreč po vašem zahtevku za povračilo stroškov, ki ga lahko oddate tudi z mobilno aplikacijo Triglav zdravje, na vaš bančni račun povrnila znesek, do katerega ste upravičeni. 

Še vedno boste lahko obiskovali svojega izbranega zobozdravnika iz javne mreže ali koncesionarja, le da vas nadstandardne in samoplačniške storitve in materiali, ki presegajo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne bodo udarili po žepu.

 

TEST: Kako pa kaj vaši zobje?

Razumete skrb za svoje zobe le kot občasno ščetkanje, zobozdravnika pa obiščete le, če nujno potrebujete pomoč? Ali imate morda povsod s seboj ščetko, zobno kremo, zobno nitko in ustno vodico, z zobozdravnikom pa sta najboljša prijatelja? S testom ugotovite, ali se zobem posvečate premalo ali morda v skrbi zanje celo pretiravate. Seznanite se z boleznimi, ki jih lahko povzroča nezdrava ustna votlina, in vzemite zdravje svojih zob v svoje roke.