Igor Gregorič: Porabil sem veliko prostega časa na račun družine in vse počel pro bono

Foto: Anže Petekovšek
Foto: Anže Petekovšek
Ugledni ameriški kirurg pred preiskovalno komisijo
Oglej si celoten članek

Pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec in se ukvarja ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije, sta danes pričala Samo Fakin, nekdanji minister, ki je sprejel odločitev o ukinitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in nekdanji predsednik sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igor Gregorič. 

Tako Fakin kot Gregorič sta se strinjala, da bi NIOSB lahko deloval le kot samostojni zavod, saj so bile razmere na UKC že tako nemogoče, da je vsak način dogovarjanja propadel. "Niso se več ukvarjali z bolnikom, ampak sami s samo," je ugotavljal Fakin, Gregorič pa se je spraševal "zakaj naši otroci niso imeli istih možnosti kot otroci v drugih razvitih državah?".

"Pripravljeni smo bili, da sprovedemo center odličnosti" 

Fakin je v času, ko je bil minister za zdravje, sprejel odločitev s katero je bil NIOSB še preden je sploh začel delovati, ukinjen. Davkoplačevalce je stal okoli 400 tisoč evrov. 

Likvidacija 400 tisoč evrov stroškov pa sploh ni začel delovati

Kot je danes pojasnjeval Fakin, je bil glavni razlog za to odločitev nezadostna kritična masa bolnikov s katero bi lahko zagotavljali varno delovanje inštituta - v Sloveniji se letno rodi okoli sto otrok s prirojeno srčno napako, za zagotavljanje varne obravnave pa bi se morala ekipa letno operirati okoli 400 pacientov.
Priznani srčni kirurg Gregorič je na drugi strani v slovenskem inštitutu videl možnost sodelovanja klinik na območju nekdanje Jugoslavije, ki vse po vrsti dojenčke na operacije vozijo v tujino oziroma stekanje bolnikov s tega območja v Ljubljano. "Pripravljeni smo bili, da sprovedemo center odličnosti, kamor bi pošiljali otroke iz BiH."

Novi zapleti Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

 "Porabil sem veliko prostega časa in pogosto na račun svoje družine"

Gregorič, ki je po vseh zapletih ob ustanavljanju NIOSB, decembra lani nepreklicno odstopil, je danes povedal, da se je vabilo odzval, ker je, čeprav že 30 let živi v ZDA, tudi "sam te zgodbe, in to zaradi občutka odgovornosti do Slovenije".

Otroška srčna kirurgija Gregorič obupal in nepreklicno odstopil
 "Porabil sem veliko prostega časa in pogosto na račun svoje družine," je povedal Gregorič, ki ima v Sloveniji ženo in majhnega otroka. "Vse sem počel pro-bono, vse na svoje stroške, tu sem zaradi občutka dolžnosti do Slovenije".

Gregorič je potrdil, da so pri NIOSB bili pripravljeni sodelovati največji strokovnjaki otroške kardiologije iz ZDA, ki jih je sam osebno poznal in nagovoril k sodelovanju. Za delovanje NIOSB pa bi bilo po njegovem ključnega pomena, da bi deloval kot samostojni center. "Večinoma taki centri V ZDA delujejo sami zase ne pa kot priveski centrov za odrasle," je poudaril Gregorič. 

Neverjetno! Saj ni res: V ljubljanskem UKC otroka skrili pred kirurgom

Ovire so padale od povsod

Pri nastajanju NIOSB  so "ovire že od začetka prihajale iz vseh logov tudi iz ljubljanskega UKC in zdravniške zbornice," je povedal Gregorič, interes za NIOSB pa se je bistveno zmanjšal po menjavi vlade. Milojko Kolar Celarc je zamenjal Samo Fakin. "Nimam dokazov za to, a človek se vpraša," je povedal Gregorič. 
Po njegovih besedah je Slovenija s tem zapravila priložnost, da program otroške kardiologije uredi po najvišjih mednarodnih smernicah.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.