Slovenija
1947 ogledov

400 tisoč evrov stroškov pa sploh ni začel delovati

Otroška srčna kirurgija
Danes se začne likvidacija NIOSB.

Vlada bo danes sprožila postopek likvidacije Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Gre za popolnoma spodletel projekt vlade Mira Cerarja in predvsem ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. 

Zapravili skoraj 400 tisoč evrov

NIOSB je iz proračuna prejel skoraj dva milijona zagonskih sredstev (1.868.904 evrov), 15. maja pa je razpolagal še z 1.532.536 evri.  

Z začetkom likvidacije se bo prenehalo tudi delovno razmerje zaposlenim. Stroški likvidacije bodo znašali 28.975 evrov, v letu 2020 pa 27.825 evrov. Po koncu postopka likvidacije in plačilu obveznosti bodo v državni proračun vrnjena preostala sredstva, ki naj bi jih bilo po oceni skupno 1.475.736 evrov. Inštitut, ki sploh ni začel delovati, nas bo tako stal skoraj 400 tisoč evrov. 

Otroška srčna kirurgija Nov udarec Zdravje Z otroško srčno kirurgijo se še zapleta

Cerarjeva vlada je inštitut, ki naj bi deloval znotraj UKC, ustanovila konec leta 2017, da bi rešila razmere na otroški srčni kirurgiji, ker kljub številnim poskusom s programom otroške srčne kirurgije otrokom s prirojeno srčno napako niso mogli zagotoviti pravočasnega in varnega zdravljenja. Prav zaradi ustanovitve NIOSB pa je z ljubljanskega UKC odšlo več srčnih kirurgov. 

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Naši otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Malčku niso odobrili operacije na srcu v tujini Igor Gregorič Otroška srčna kirurgija Zdravje Gregorič obupal in nepreklicno odstopil

Gregorič po enem letu odstopil

Za v. d. direktorja so imenovali Braneta Dobnikarja, predsednik sveta inštituta pa je postal priznani slovenski srčni kirurg, ki delije v ZDA, Igor Gregorič. Ta je lani jeseni po več poskusih, da bi inštitut začel delovati, Inštitut je dokončno ugasnil tedanji minister za zdravje Samo Fakin 11. decembra lani. 

Program otroške srčne kirurgije zdaj izvajajo v ljubljanskem UKC v centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Ta je pred časom že deloval, a so ga ukinili ob ustanovitvi NIOSB. Danes je center umeščen neposredno pod pristojnost strokovnega direktorja UKC in združuje vse potrebne stroke za obravnavo bolnikov s prirojeno srčno napako. V program so vključeni pediatri kardiologi, pediatri intenzivisti, kardiologi, interventni kardiologi, radiologi, srčni kirurgi, anesteziologi in drugi profili.

Prav danes pa bo preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja odgovornost glede programa otroške kardiologije n področju nabav medicinske opreme , bo danes zaslišala prve priče. Pričakuje nekdanjega strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ljubljana Alojza Pleskoviča, nekdanjo strokovno direktorico UKC Darinko Miklavčič in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Zaslišanje prvih prič

Parlamentarna komisija je doslej opravila pripravljalna preiskovalna dejanja, s katerimi je določila gradiva, ki jih rabi za delo, in pa na zaprtih sejah sprejela dokazne sklepe. Po besedah predsednice komisije Jelke Godec (SDS) so zaenkrat z vsemi institucijami korektno sodelovali in od njih, z izjemo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, tudi dobili gradiva, za katera so zaprosili.

Godčeva je v torkovi izjavi zanikala očitke, ki so se pojavili v medijih, da komisija presega pristojnosti DZ in krši določila ustave. Zanikala je tudi, da je komisija prejela zdravstvene kartoteke otrok. Po njenih besedah se komisija ukvarja izključno s tistim, kar ji pripada po zakonu o parlamentarni preiskavi in po 93. členu ustave.

Godčeva: Hočemo ugotoviti, zakaj program otroške srčne kirurgije ne deluje

Komisija želi po navedbah Godčeve ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v UKC Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Najprej se bo lotila prav področja otroške kardiologije, po sprejetju vmesnega poročila pa nabav medicinske opreme. Kdaj bo komisija sprejela obe poročili, pa poslanka ni mogla napovedati.

Sicer je DZ 29. januarja brez glasu proti imenoval vodstvo in člane preiskovalne komisije o otroški kardiologiji. Njeno ustanovitev so zahtevali v poslanskih skupinah SDS, NSi in SNS, a so konstruktivno sodelovanje v komisiji na seji DZ 20. decembra lani napovedale tudi druge stranke. So pa pri tem vendarle opozorile na možnost politične zlorabe komisije.

Komentarjev 3
  • Naklonsky 17:29 14.junij 2019.

    Gre za popolnoma spodletel projekt vlade Mira Cerarja? In kateri njegov projekt ni bil 'spodletel' ?

  • ePartizan 13:15 13.junij 2019.

    Ve se kdo je to sranje ustanovil, torej naj odškodninsko s svojim premoženjem odgovarja. Dokler ne bo v politiki odškodninske odgovornosti se bodo vsi norčevali s političnim prevzemom odgovornosti in kandidirali na naslednjih volitvah. Živ primer je bivši obsojeni prevarant, ...prikaži več ki je sedaj župan, ali pa onile, ki so prodajali biomaso.

  • miho 10:32 13.junij 2019.

    Ali ti tam gor sploh vedo, kaj je strateško upravljanje in kako se ga lotiti? Groza, no.