Zdravje
147 ogledov

Z otroško srčno kirurgijo se še zapleta

Otroška srčna kirurgija
Pred petimi meseci naj bi bi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni začel delovati, a se stvari še vedno niso premaknile.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavrnil ponudbo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) za prenos programa za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako za leto 2018 iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so poročanje spletnih Financ za STA potrdili na ZZZS.

Kot so pojasnili, je razlog v pomanjkljivi dokumentaciji, iz katere ni razvidno, kako bi inštitut zagotavljal ustrezne prostore, opremo in kadre.

NIOSB po poročanju Financ trenutno poleg v. d. direktorja Braneta Dobnikarja zaposluje še štiri domače zdravnike kot odgovorne nosilce dejavnosti.

Dojenček Umrla dojenčica Zdravje Ganljivo pismo staršev: "Naja je odprla oči, stisnila prst in za vedno odšla"…

Dobili 1,7 milijona evrov

Konec avgusta je vlada inštitutu sicer zagotovila dodatna proračunska sredstva v višini dobrih 1,7 milijona evrov k 165.000 evrom zagonskih sredstev za delovanje inštituta. Kot je sredi julija pojasnil Dobnikar, pa naj bi prostore na podlagi sklepa vlade inštitutu odstopil UKC Ljubljana.

Samostojen inštitut za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami je konec minulega leta ustanovila vlada Mira Cerarja. Predvideno je bilo, da bo inštitut začel delovati do 1. maja 2018, a se je ta datum večkrat zamaknil, delovanje inštituta pa zaznamujejo številni zapleti in kritike. Med drugim je v UKC Ljubljana poleti umrl otrok s prirojeno srčno napako, ki so ga pred tem večkrat operirali tuji kirurgi. Ti so v Slovenijo prišli v organizaciji NIOSB.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.