Zdravje > Otrok
17032 ogledov

Nova smrt na otroški srčni kirurgiji

Otroška srčna kirurgija
1/3
Novico so objavili na novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo. UKC odredil strokovni interni nadzor.

Novico so objavilii na novinarski konferenci Nacionalnegaa inštututa za otroško srčno kirurgijo, kjer je ameriški zdravnik Jorge Salazar preko video konference pojasnil, da je tik pred srečanjem z novinarji izvedel žalostno novico. Starši  so danes sporočili, da je njihova dojenčica nenadoma umrla. 

 | Avtor:
"Pacient je bil v UKC sprejet zaradi izredno nizke saturacije srca in zato je bila nujna operacija, ki se je končala uspešno," je dejal otroški srčni kirurg iz ZDA, ki je bil pretekli teden v UKC in je dvakrat operiral kasneje umrlega otroka. 

"Otrok je bil v dobrem stanju, v naslednjih nekaj tednih je prišlo do menjave med kirurgi, stanje se je poslabšalo in še enkrat so morali opraviti operacijo. Operacija je bila uspešna, pozneje pa je prišlo do zapletov,"  je dejal na novinarski konferenci, kjer sta ameriški strokovnjak in slovenski kirurg, predsednik inštituta Igor Gregorič predstavila delovanje inštituta. Slednji je pojasnil, da v UKC Ljubljana t. i. konference o obolevnosti in umrljivosti, ki jo stroka opravi v primeru nepričakovane smrti bolnika, za zdaj niso opravili. "Treba bo ugotoviti, zakaj ne, kakšni so razlogi za to," je dejal Gregorič.

Je kriva menjava kirurgov?

Slovenski strokovnjak je ob tem dodal,  da so pripravljeni na revizijo oziroma oz. nadzor glede smrti tega otroka, vendar mora biti raziskava po njegovem mednarodna, nevtralna in poštena." Vendar za to morajo biti pravi strokovnjaki, ki jih v Slovenijii ni," je dejal. "To mora opraviti mednarodna transparentna komisija," je dodal slovenski kirurg preko iz Skype iz ZDA, razočaran nad odnosom UKC Ljubljana, s katerim bi morali tiskovno konferenco pripraviti skupaj. Kot je še dodal, je bil že v stikih z vodstvom UKC, a jasne informacije o tem, kdaj naj bi opravili to konferenco, kar je sicer standard v svetu ob takih primerih, še ni dobil.

Strokovna direktorica odredila strokovni nadzor

UKC Ljubljana so pozno zvečer zanikali izjave vodstva NIOSB, da niso izvedli konference o obolevnosti in umrljivosti v primeru danes umrle deklice. Kot so poudarili, so konferenco izvedli na pobudo strokovne direktorice UKC, ki je tudi že odredila izredni interni strokovni nadzor. "NIOSB ni predlagal konference za deklico, ampak za drugega pacienta. Konferenco za deklico je sklicala strokovna direktorica UKCL in vztrajala, da je na konferenci prisoten prof. Salazar, ki je takrat še bil v Sloveniji in se je konference udeležil. Skupaj z zdravniki UKCL so se pogovorili o podrobnostih zdravljenja in načrtu za naprej. Kirurga, ki je deklico operiral prvi, že nekaj časa ni bilo v državi," so pozno zvečer sporočili iz naše največje bolnišnice in ob tem dodali, da so bili vsi postopki zdravljenja v UKC Ljubljana natančno dokumentirani, kot tudi vsa korespondenca z NIOSB.

Vodstvo UKC Ljubljana in vse ekipe kliničnega centra so tako z gostujočimi kirurgi kot z inštitutom korektno in profesionalno sodelovale, so še dodali. UKCLjubljana je vodstvo NIOSB večkrat opozoril in zaprosil za vso potrebno dokumentacijo gostujočih kirurgov, "česar pa v UKC Ljubljana niti približno ne razumemo kot morebitno oviranje programa, temveč kot nujno zadostitev vsem zakonskim zahtevam in jasni razmejitvi odgovornosti", so še pojasnili.

Menjave zdravnikov niso prispevale k smrti deklice 

Glede na mnenje slovenskega zdravniškega društva, da je stalno menjavanje zdravnikov sporno, je profesor Gregorič dejal. "Menjava ni optimalna, vendar je v tej situacija edina mogoča, če hočemo imeti ta program."  

"Temu otroku je bila zagotovljena oskrba, rotacija zdravnikov ni imela vpliva, čeprav ni naš cilj, da se bi se zdravniki menjavali tudi v prihodnje," se je strinjal njegov kolega, ameriški otroški kardiolog Jorge Salazar. "Mi nikakor ne želimo, da bi bila Slovenija v prihodnje odvisna od tujih zdravnikov," je dodal. 

Pustite doktorju, da opravi svoje delo

Oglasila se je tudi mati otroka s prirojeno srčno napako in predsednica sekcije za prirojene srčne napake pri Društvu za zdravje srca in ožilja Petra Aleš. "Pustite doktorju Gregoriču, da opravi delo, ki ga drugi v 15- letih niso,"  je dejala predstavnica staršev. Po njenem mnenju je Gregorič tudi edini, ki ima še voljo in znanje, da mu lahko uspe program spraviti na mednarodno raven. Pojasnila je, da starše ne zanimajo delitve in spori med zdravniki, politika pri tem in delitve na levo in desno. Želijo si le, da bodo njihovo otroci imeli dobro oskrbo in da jih ne bo treba voziti na preglede in operacije v tujino. 

Inštitut ne ruši javnega zdravja

Čas za zagotovitev delovanja inštituta  je besedah Gregoriča odvisen od zagotovitve kadrov, opreme, finančnih sredstev in prostora. A se stvari po njegovih besedah vse bolj zapletajo tudi tam, kjer so bili dogovori že sklenjeni in podpisani. "Neodgovorno je, da se danes za rešitelje ponujajo tisti posamezniki in zavodi, ki so v zadnjih 12 letih imeli prav vse vzvode vodenja in upravljanja v tem programu. Do kam so ga pripeljali? Ali jih to kvalificira za vodenje tudi v bodoče," je vprašal in s tem odgovoril na kritike sindikatov UKC. V prostorih UKC Ljubljana naj bi "kot neke vrste tumor" nastal nov javni zavod, so bili kritični nedavno nazaj.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

Ob kritikah, da NIOSB nastaja prepočasi, da ideja ob projektu nastala pred dobrega pol leta, dovoljenje za delo pa je NIOSB dobil pred dobrimi tremi tedni. "Žal pa kljub prizadevanjem postopka nismo mogli izvesti hitreje zaradi formalno-pravnih razlogov," je pred novinarsko konferenco za STA priznal Gregorič.

 

Kalvarija, ki se rešuje že dvanajst let

  • september 2007 UKC Ljubljana je zapustil slovaški otroški srčni kirurg Vladimir Sojak, ki je v UKC delal dve leti. S tem je UKC ostal brez svojega otroškega srčnega kirurga. Vodstvo UKC je zatrjevalo, da bodo za otroke skrbeli kirurgi kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v sodelovanju z vrhunskimi tujimi strokovnjaki iz tujine. Predvideno je bilo, da bodo domači kirurgi polno usposobljeni za otroške srčne kirurge najpozneje v letu in pol.
  • 19. december 2007 Izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly je v UKC izvedel prvo operacijo. V Slovenijo je prišel na povabilo predstojnika kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Boruta Geršaka. Operacijo je izvedel ob asistenci kirurga Roberta Blumauerja, pri zdravljenju so med drugim sodelovali še kardiologi Tomaž Podnar, Uroš Mazić in Samo Vesel, pediatri intenzivisti Gorazd Kalan, Ivan Vidmar in Andreja Škofljanec. Ob začetku sodelovanja z Mishalyem so sklenili pogodbo za vsaj dve leti z možnostjo podaljšanja do pet let, dokler se domači zdravniki dovolj ne usposobijo. Pod okriljem Mishalyja sta se začela izobraževati Blumauer in Janez Vodiškar.
  • 19. januar 2012 Javnost je razburil podatek, da je UKC Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,264 milijona evrov bruto honorarjev. Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je poudaril, da so v pogajanjih z Mishalyem v teh letih dosegli pomembno znižanje cene in cene njegovih storitev prepolovili.
  • 24. januar 2012 Strokovna direktorica UKC Brigita Drnovšek Olup je napovedala mediacijo med zaposlenimi, potem ko je eden od mladih kirurgov odpovedal operacijo zaradi medijskega pritiska in notranjih sporov. Mediacija ni bila uspešna.
  • 1. februar 2012 V UKC Ljubljana je stekel strokovni nadzor nad programom operacij prirojenih srčnih napak pri otrocih, prav tako so imenovali komisijo za nadzor nad izobraževanjem dveh srčno-žilnih kirurgov.
  • september 2012 UKC je zapustil Vodiškar, po njegovih navedbah so mu onemogočali izobraževanje in delo. V Nemčiji dela še danes, vmes ga je UKC vabil nazaj v svoje vrste.
  • januar 2013 Notranji strokovni nadzor nad smrtjo otroka s prirojeno srčno napako, ki je bil v UKC operiran leta 2012 in je nekaj mesecev po operaciji umrl, je pokazal na več sistemskih pomanjkljivosti, v poročilu je bilo navedenih tudi 16 priporočil za izboljšave pri odkrivanju in obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC.
  • februar 2013 Vodstvo UKC je moralo ministru za zdravje Tomažu Gantarju pripraviti seznam odgovornih za to, da področje srčne kirurgije otrok na UKC še vedno ni ustrezno urejeno. Gantar s poročilom ni bil zadovoljen, vzrok za težave je po njegovem mnenju ležal v "osebnih interesih nekaterih, ki so vključeni v to zgodbo". Z UKC so se dogovorili, da bodo imenovali koordinatorja oz. vodjo programa.
  • 29. maj 2013 Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da sta nekdanja direktorica UKC Darinka Miklavčič in takratni direktor UKC Simon Vrhunec v letih 2007 - 2011 Mishalyju v nasprotju z veljavno zakonodajo omogočila plačilo v višini 1,264 milijona evrov v obliki avtorskih honorarjev, UKC Ljubljana pa nima usposobljenih lastnih otroških srčnih kirurgov. Gantar je ob tem napovedal, da bo svetu zavoda predlagal Vrhunčevo razrešitev, če sam ne bo odstopil. Do razrešitve Vrhunca zaradi tega ni nikoli prišlo.
  • december 2013 Osem intenzivistov in dva kardiologa, ki so sodelovali v programu otroške srčne kirurgije, je na komisijo za medicinsko etiko podalo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti glede sodelovanja v programu. Niso se strinjali, da Mishaly pride v UKC operirat enkrat na mesec. Ker je takrat operiral več otrok, so imeli težavo s pooperativno intenzivno terapijo. Po mnenju komisije je bil protest zdravnikov v dobro otrok in ne svojo korist. Danes je od zdravnikov, ki so podali ugovor vesti, v UKC zaposlen le še eden.
  • december 2013 Po kritikah o strokovnosti in nesoglasjih med sodelujočimi v programu otroške srčne kirurgije je Blumauer zapustil program. Pozneje je zapustil tudi UKC Ljubljana, danes deluje v Nemčiji. Po njegovem odhodu se je za otroškega srčnega kirurga začel izobraževati Miha Weiss, Tomislav Klokočovnik pa je prevzel vodenje programa.
  • 17. decembra 2013 Nekateri starši otrok s srčno napako so predstavili pobudo za vzpostavitev samostojnega centra za zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako.
  • 21. januarja 2014 UKC je k sodelovanju v program otroške srčne kirurgije povabil beograjskega kirurga Igorja Šehića, ki je tudi opravil nekaj operacij, a nato ni dobil slovenske licence za delo.
  • april 2014 UKC je prekinil sodelovanje z Mishalyjem.
  • julij 2014 Mednarodna komisija Zdravniške zbornice Slovenije pod vodstvom mednarodno priznanega srčnega kirurga Igorja Gregoriča je opravila izredni strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije za obdobje 2007 - 2014. Nadzor, katerega ugotovitve so predstavili septembra 2017, je pokazal, da bi bilo v letu 2012 možno preprečiti smrti štirih otrok. Po njihovih ugotovitvah so odgovorni več let dopuščali nepravilnosti, otrokom ni bila zagotovljena primerna celodnevna kirurška oskrba. Kriminalisti so zaradi suma malomarnega zdravljenja ovadili Blumauerja, predkazenski postopek še teče. Primeri smrti teh otrok so pred disciplinskimi organi na zbornici ostali brez epiloga, saj so trije primeri zastarali, v enem primeru pa po mnenju takratnega tožilca pri zbornici ni šlo za strokovno napako.
  • 22. september 2015 Vodstvo UKC se je staršem otrok s prirojenimi srčnimi napakami opravičilo in zagotovilo, da je trenutni program varen.
  • začetek oktobra 2015 V UKC Ljubljana je umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera, katere ugotovitve je STA objavila 29. avgusta 2017, je pokazala, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je otrok umrl, bolje pripravili, poročilo je izpostavilo tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper Podnarja in Vesela vložena anonimna ovadba. Zadeva je še v predkazenskem postopku.
  • 6. oktober 2015 UKC Ljubljana je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predlagal, da se izvajanje programa otroške srčne kirurgije do nadaljnjega ustavi, saj ne more slediti priporočilom, ki izhajajo iz mednarodnega poročila. Zdravstveni svet je dan pozneje podprl ohranitev programa v Sloveniji, saj da je program kakovosten in varen.
  • 2. marec 2016 Zdravstveni svet je podprl usmeritev strategije razvoja programa otroške srčne kirurgije, ki predvideva vzpostavitev sodelovanja s tujim centrom, iz česar bi potem razvili nacionalni center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. Strategija do danes ni bila sprejeta.
  • maj 2017 UKC Ljubljana je ustanovil Center za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, Klokočovnik pa je odstopil kot vodja programa otroške srčne kirurgije. Vodja centra je postal pediater intenzivist Gorazd Kalan.
  • junij 2017 V javnost je prišla informacija o domnevno napačnih diagnozah več deset bolnikov. Očitki glede napačnih diagnoz so leteli po eni strani na Uroša Mazića, ki so ga nato umaknili z otroške kardiologije, drugi očitki na Podnarja. Vodstvo UKC je strokovnemu direktorju pediatrične klinike Rajku Kendi vročilo razrešitev zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, a so to razrešitev, tudi po posredovanju ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc umaknili, Kenda pa je končal štiriletni mandat konec avgusta 2017. Strokovno vodenje pediatrične klinike je prevzela Anamarija Meglič, ki se je ves čas soočala s številnimi težavami, predvsem s tem, kako zagotoviti normalno delovanje otroške srčne kirurgije. Najprej je svoj odstop podala oktobra 2017, a so jo pregovorili, da je ostala, dokončno je to mesto zapustila 21. junija 2018.
  • 15. junij 2017 Kolar Celarčeva je pozvala generalnega direktorja UKC Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer k odstopu zaradi razmer na otroški kardiologiji. Kopač in Pfeiferjeva za odstop nista videla razlogov. Svet UKC ju kljub pozivu ministrice ni razrešil, zato je vlada imenovala nove predstavnike ustanovitelja v svetu, ki je Kopača 13. decembra 2017 krivdno razrešil, Pfeiferjevi pa ni podaljšal pogodbe o zaposlitvi.
  • julij 2015 Odstopil je vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Tomaž Podnar. Nasledil ga je Samo Vesel, ki se je za odstop odločil oktobra isto leto, ker vodstvo UKC ni razveljavilo varnostne analize smrti 37 dni starega dojenčka oktobra 2015.
  • 1. november 2017 UKC Ljubljana je z Univerzitetno bolnišnico Motol v Pragi sklenil polletno pogodbo o vzpostavitvi programa otroške srčne kirurgije, s čimer so zagotovili prisotnost čeških otroških srčnih kirurgov v Ljubljani pet dni v tednu. Po pogodbi je bilo predvideno, da bi center za otroške srčne bolezni samostojno v Ljubljani začel delovati v roku treh do petih let.
  • 8. november 2017 Zaradi slabih medsebojnih odnosov sta program otroške srčne kirurgije zapustila še zadnja slovenska kirurga, ki sta se izobraževala za otroška srčna kirurga, Miha Weiss in Tadeja Kolar. V začetku 2018 je dal odpoved v UKC še Kalan, ki je vodil koordinacijo s češkim centrom. Ker UKC Ljubljana zaradi odhoda ključnih strokovnjakov s programa ni več izpolnjeval pogojev sodelovanja s praškim centrom, so Čehi po pol leta prekinili tako obliko sodelovanja. Od maja 2018 UKC sodeluje s posameznimi češkimi kirurgi, ki občasno prihajajo operirat v Ljubljano.
  • 9. november 2017 Vlada je sprejela sklep, da se do ureditve razmer v UKC kot samostojni javni zdravstveni zavod ustanovi center za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Postopek ustanovitve Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni je vlada začela 21. decembra. Predvideno je bilo, da bo inštitut začel delovati do 1. maja 2018, a se je ta datum večkrat zamaknil. Inštitut, ki ga programsko vodi Gregorič, še danes samostojno ne deluje. Sprva je bila za direktorico inštituta imenovana Aleksandra Stjepanović Vračar, s 16. junijem je vodenje prevzel Brane Dobnikar.
  • začetek maja 2018 V UKC Ljubljana so dali odpoved trije otroški kardiologi - Podnar, Vesel in Stevan Bajić, ki so UKC dokončno zapustili v začetku julija. S tem je UKC ostal tudi brez lastnih otroških kardiologov. Kot razlog so navedli, da je nov sistem sodelovanja s češkimi kirurgi (po 1. maju) nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje.
  • 10. julij 2018 DZ je potrdil dopolnitve zakona o zdravniški službi, s katerimi so olajšali zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU. Z dopolnitvami zakona so želeli rešiti problem pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Ministrstvo za zdravje je na podlagi tega 19. julija izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu. V UKC občasno deluje tudi otroški srčni kirurg Jorge Salazar iz ZDA, ki je prišel v Ljubljano v organizaciji Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Ob tem pa sindikati v UKC inštitut vidijo kot "neke vrste tumor", ki nekaterim zagotavlja drage podjemne pogodbe. Pomisleke imajo tudi zdravniške organizacije.
Komentarjev 11
  • Žurnalček 06:42 11.avgust 2018.

    V SLO je včeraj umrlo po bolnicah 10 pacientov ! Zakaj za njih ne sprožite izrednega nadzora ! Dejte delat show , tam kjer to sploh ni primerno ! Nekdo se pač rodi defekten in defekt narave ne popravi niti 10 dohtarjev!

  • jakec1575 18:21 10.avgust 2018.

    Zacelo se je takrat par let nazaj, ko so bili v sporu in ko so nekateri kirurgi hotel lasten vrticek in ko niso odobrili nekaj specializacij, ker nekdo ni dobil tega kar je hotel ali pa ime kandidata ni bilo ...prikaži več pravo. od takrat se zadeva rusi. zunanja pogodba pa je vedno 3-5x drazja kot biti redno zaposlen. ampak to nasi, ki so izsiljevali za vec denarja niso hoteli razumeti. redna zaposlitev + posebni dodatek za zahtevnost in je. direktorja uKC razumem, je pa situacija nemogoca, zaupanja ni vec.

  • Jessica_Flower 16:33 10.avgust 2018.

    Google dnevno dnevno plačuje več kot 800 USD na dan, tako da preprosto deluje na spletu. Bliski sorodnik je bil brez zaposlitve šest mesecev in mesec dni nazaj je bila njena nagrada 25.369 $, ki je delala doma 4 ure ...prikaži več na dan ...... >>>>>>>>>>>>>>>>>> www.Earn91.Com