Zdravje > Otrok
267 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Tik pred dogovorom s še več zdravniki iz ZDA

Zdravniki Profimedias
Poleti težko dobiti zdravnike.

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je v izjavi za STA vladno sprejetje predloga novele zakona o zdravniški službi pospremil z besedami, da jim bo novela omogočila formalizacijo sodelovanja s tujimi strokovnjaki. Ob tem je poudaril, da so tik pred potrditvijo sodelovanja še z nekaj zdravniki iz ZDA.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki odpravlja nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje in v zdravstveni stroki so namreč že pred časom opozorili, da je zdajšnja ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska.

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Dobnikar je že pred dnevi dejal, da so se uspeli dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. V tokratni izjavi za STA pa je poudaril, da so "tik pred potrditvijo" sodelovanja še z nekaj strokovnjaki iz ZDA. O natančnem številu zaenkrat ni želel govoriti.

Otroška srčna kirurgija Končno premik Zdravje Zaradi hudih težav v spremembo zakonodaje

Dobnikar je pohvalil predsednika sveta inštituta Igorja Gregoriča "kot glavnega nabiralca zdravnikov". Opozoril je, da je v poletnem času zelo težko dobiti tuje strokovnjake. "Dejansko prihajajo na priprošnjo, da pomagajo vzpostaviti inštitut v teh začetnih trenutkih," je dejal in napovedal, da jim bo uveljavitev novele omogočila konkretizacijo priprav na začetek delovanja inštituta.

Kot je pojasnil Dobnikar, hitijo tako z administrativnimi in strokovnimi pripravami. Na vprašanje, kdaj bo inštitut začel delovati, je odgovoril, da je to še vedno odvisno od mnogih dejavnikov. "Strokovni del bomo začeli izvajati, ko bomo ocenili, da imamo vse ekipe nared ter lahko program izvajamo kvalitetno in za bolnike popolnoma varno," je dodal.

Z novelo se mudi 

Sicer bo lahko po predlogu novele zakona o zdravniški službi minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in imajo posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Vlada je novelo poslala v državni zbor po nujnem postopku.

Do izjemnega stanja po navedbah vlade pride, kadar javni zdravstveni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in s tem tvegajo ogrožanje življenj ali povzročitev hude okvare zdravja ali smrt bolnikov. Po noveli za te izjemne primere za zdravnike specialiste ne bo pogoj za delo v Sloveniji znanje slovenskega jezika C1.

Z novelo se mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, kjer bodo v kratkem ostali brez še zadnjega kardiologa. Prav tako nimajo več otroškega srčnega kirurga.

Iz UKC- ja, kjer so prav tako zavzemajo za čimprejšnjo sprostitev zakonodaje, so sicer včeraj spororočili, da prihaja na razgovor pediater specialist kardiolog iz Bosne in Hercegovine. Otroški kardiolog iz Bosne naj bi imel hrvaško državljanstvo, zato ga bo mogoče zaposliti na podoben način kot hrvaške zdravnike, ki so plačani bolje od slovenskih zdravnikov, kar po nekaterih informacijah že povzroča težave. 

UKC že več kot desetletje nima svojega otroškega srčnega kirurga. S 7. julijem pa odhaja še zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in tako ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi.

Po seji sveta UKC prejšnji teden so sicer napovedali, da bosta to delo začasno prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo pa jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.