Zdravje > Aktualno
142 ogledov

Zaradi hudih težav v spremembo zakonodaje

Otroška srčna kirurgija
Zdravnikoma iz ZDA bodo lahko omogočili takojšen prihod...

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je že potrdil sodelovanje z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije, je povedal v. d. direktorja inštituta Brane Dobnikar. Pričakuje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost.

Dobnikar je v današnji izjavi medijem pojasnil, da sta strokovnjaka vodji oddelkov v univerzitetnih ustanovah v ZDA in bosta sodelovala z našimi strokovnjaki, na njih prenašala znanje, kot tudi na tiste, ki se bodo naknadno vključili v program zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi.

"Aktivnosti tečejo in verjamemo, da bosta lahko takoj, ko bodo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana prenehali sodelovati sedanji zdravniki (otroški kardiologi, op. a.), lahko začela z opravljanjem dejavnosti," je dejal.

Zagate z zaposlitvijo

Da bi strokovnjaka iz tujine čim prej lahko začela delati v Sloveniji, je ministrstvo za zdravje pripravilo spremembo zakona o zdravniški službi, ki naj bi ga vlada po napovedih državne sekretarke na ministrstvu Ane Medved obravnavala prihodnji teden. V parlamentarni postopek naj bi spremembe zakona šle po nujnem postopku. Želijo si, da bi ga DZ sprejel še pred 8. julijem.

Neživljenjska ureditev

Pp navedbah Medvedove je trenutna ureditev o potrebnih poklicnih kvalifikacijah za zdravnike, ki niso iz EU, neživljenjska. Po predlogu sprememb, ki so po njenih besedah usklajene z zdravniško zbornico, pa bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. "Gre za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov," je povedala državna sekretarka. 

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakonodaja preprečila rešitev

Iz UKC-ja so medtem sporočili, da podpirajo spremenite v zakonodaje. Kot je znano, je danes težko zaposliti strokovnjaka, ki prihaja zunaj Evropske unije, kar je neuradno tudi eden od vzrokov za včerajšnji odstop strokovne direktorice Pediatrične klinike Anemarije Meglič, ki je sicer našla primernega zdravnika iz Bosne in Hercegovine.

Končno premik

"Tako v Sloveniji kot v tujini je kadrov, kot so srčni kirurgi za otroke in specialisti pediatri kardiologi, malo. Če pa se
nam ponudi možnost, naletimo na zakonodajne ovire, ki nam onemogočijo zaposlitev zdravnikov specialistov iz držav izven EU. Zato v UKC Ljubljana pozdravljamo pobudo in prizadevanja Ministrstva za zdravje RS in Zdravniške zbornice Slovenije, da se takoj sprostijo nekatere sistemske oziroma birokratske ovire, ki do sedaj onemogočajo zaposlitev novih zdravnikov. In to vse v dobro otrok, njihovih staršev in zaposlenih v UKC Ljubljana,"
 so sporočili iz UKC Ljubljana. 

 Od januarja do 20. junija letos so operirali 43 otrok s prirojeno srčno napako, od tega  sedem v tujini.

Julija odhaja še zadnji otroški kardiolog

Sicer v naši največji bolnišnici znova poudarjajo, da  je program otroške srčne kirurgije je stabilen,  da bolnišnica  sodeluje s šestimi češkimi srčnimi kirurgi za otroke. "Vedno k nam prideta po dva kirurga, ki v Ljubljani ostaneta še nekaj dni (štiri dni) po
opravljenih operacijah in sta na razpolago v primeru zapletov. Kirurške ekipe v UKC Ljubljana izvajajo elektivne operacije
po vnaprej določenem večmesečnem razporedu, in sicer glede na število pacientov v čakalni vrsti, enkrat do dvakrat
mesečno. Glede na težavnost operacij vsakokrat operirajo od tri do pet pacientov, so pojasnili ob tem in dodali,"
da je je vsem pacientom zagotovljena tudi nujna obravnava.  Od januarja do 20. junija letos so operirali 43 otrok s prirojeno srčno napako, od tega  sedem v tujini.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.