Zdravje > Otrok
500 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Pediatra nimata znanj kardiologov

Otroška srčna kirurgija
Nenehno bolnišnično oskrbo in pripravljenost v otroški kardiologiji bosta prevzela dva pediatra.

V UKC Ljubljana še nimajo dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Po odhodu zadnjega pediatra kardiologa 7. julija bosta to delo prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike.

Otroška srčna kirurgija Bolni otroci Zdravje Zdravljenje otrok s srčnimi napakami: Še nobenega premika

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je po sinočnji seji seje sveta zavoda dejal, da bo za urgentna stanja otrok poskrbljeno.

Če bodo sprejeli otroka, ki bo urgentno potreboval kardiološko zdravljenje, ga bodo takoj namestili v oddelek intenzivne terapije, kjer ga bodo zdravniki stabilizirali in počakali na prihod specialista kardiologa iz tujine.

Če kritično bolnega otroka ne bodo mogli oskrbeti ali stabilizirati, ga bodo takoj napotili v najbližji center v tujino, in sicer na Dunaj, na Hrvaško ali v München, je dejal in dodal, da podrobnosti o sodelovanju s temi centri še urejajo.

Potrdil je, da pediatra, ki bosta prevzela bolnišnično oskrbo in nenehno pripravljenost pediatrov kardiologov, nimata znanj kardiologov. Na vprašanje, ali vseeno lahko zagotovijo primerno oskrbo za otroke, pa je odgovoril, da bodo naredili vse, kar je mogoče. "Kot direktor UKC lahko rečem le, da 100-odstotno zaupam svojim strokovnjakom in sodelavcem, da bodo storili vse maksimalno," je dejal.

O tem načrtu je bil po njegovih besedah seznanjen tudi strokovni svet UKC in ga je potrdil.

Pediatra kardiologa ni mogoče najti

Šabeder je še pojasnil, da so v teh tednih in mesecih, odkar so jim trije otroški kardiologi sporočili odločitev, da zapuščajo UKC, poklicali vse pediatre kardiologe, ki delajo v slovenskih bolnišnicah, vse tovrstne specialiste, ki so odšli v tujino, in vse, ki so jih poznali njihovi kolegi. A v tem trenutku na trgu ni mogoče dobiti pediatra kardiologa, je zatrdil.

Igor Gregorič Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Kdaj bodo zares zdravili, še ne vedo ...

Dodal je, da težko opredeli, kako dolgo lahko še zagotavljajo takšno oskrbo glede na to, da se začetek delovanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni oddaljuje in bo očitno UKC moral še naprej oskrbovati otroke s srčnimi boleznimi. "Prav gotovo pa smo v naslednjih nekaj mesecih sposobni zagotoviti takšno obravnavo," je povedal.

Predsednik sveta UKC Jože Golobič pa je dodal, da podpirajo prizadevanja vodstva, da še naprej urejajo razmere na takšen način. "Kar se mene tiče, lahko pomirim starše. Menim, da je obravnava otrok varna. To menijo tudi profesorji, ki so danes podali poročilo," je izjavil.

 

 

 

Komentarjev 1
  • Indiana_Agar 18:14 21.junij 2018.

    Google mi plača 7283 evrov na 8257 evrov na teden za spletno delo od home.i so v tem mesecu opravili 29624 evrov spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar svoboden, tudi neverjetna karieraa v življenju .... Oglejte sii več tukaj ..... ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com