Zdravje
451 ogledov

Zdravljenje otrok s srčnimi napakami: Še nobenega premika

Otroška srčna kirurgija
Ministrstvo za zdravje brez pojasnila glede odstopa prve direktorice Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, predstavilo novega v. d. direktorja.

"Administrativno bo inštitut začel delovati v mesecu juliju, prenos kliničnega dela pa bo v vsakem primeru, ko bo lahko varen za obravnavo bolnikov. Težko je povedati, ali bo to julij, avgust, morda september. V tem trenutku ne morem povedati," je danes dejal v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar. Dobnikar je posle včeraj prevzel od Aleksandre Stjepanović Vračar, ki je iz iz tega mesta odstopila konec maja, ministrstvo za zdravje pa, verjetno zaradi predvolilnega obdobja, javnosti o tem ni obvestilo.

Dobnikar je potrdil, da sta imela z direktorico včeraj primopredajo, kot pa se je izkazalo kasneje pa je glede nastajanja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, zelo slabo poučen.

Še nobenega premika

Do danes tako še vedno ni znano, ali bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki naj bi prevzel delo razpadajočega nacionalnega programa otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana, sploh začel delovati. Dobnikar na današnji izjavi za medije namreč ni mogel povedati ničesar več, kot je že konec maja povedal slovensko ameriški srčni kirurg Igor Gregorič, ki strokovno bdi nad vzpostavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Igor Gregorič Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Kdaj bodo zares zdravili, še ne vedo ...

"Trenutno tečejo pogovori z več zdravniki, konkretno do podpisa še ni prišlo, vendar so dogovori nekje blizu konca in upamo, da da bodo zdravniki iz tujine, ki so ponudili sodelovanje, v juliju začeli opravljati dejavnost tako, da bodo otroci varno oskrbljeni," je tako povedal Dobnikar.
Dogovarjali naj bi se tako s pediatričnimi kirurgi kot kardiologi tako iz ZDA kot EU ter tudi slovenskimi zdravniki, ki so odšli na delo v tujino. Pri zdravnikih iz tujine pa imajo, kot pravi Dobnikar, kar precej težav z izpolnjevanjem zakonskih zahtev, ki predpisujejo pogoje za delo tujih zdravnikov v Sloveniji.  Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini

Pravnik na čelu inštituta

Brane Dobnikar, ki je sicer po izobrazbi diplomirani pravnik in je doslej deloval na Zavodu za zdravstveno zavarovanje ter na Zdravniški zbornici Slovenije, je vodenje inštituta prevzel na vabilo ministrstva za zdravje, na prejšnji dopisni seji pa ga je imenovala vlada. Prejemal bo 3661 evrov osnovne plače. Dobnikar ne ve, kakšne plače ponujajo zdravnikom, ki naj bi delali v okviru inštituta, povedal pa je, da ne gre za redne zaposlitve, pač pa bodo zdravniki delali preko podjemnih pogodb. 

Dobnikar tudi še ne ve, kako potekajo dogovori z zdravniki na UKC Ljubljana. "Sam osebno se še nisem srečal s temi zdravniki, v dogovoru z njimi pa je prof. dr. Gregorič, ki vodi glavne aktivnosti za sestavljanje medicinske ekipe v tem centru," pojasnjuje.

Še dva tedna do izteka odpovedi

Čez dobra dva tedna, 7. julija, bo potekel odpovedni rok za štiri kardiologe, ki delajo v službi za kardiologijo na Pediatrični kliniki. Kot so pretekli teden sporočili z UKC Ljubljana, bo po tem datumu poskrbljeno za urgentne primere ter ambulante. Manjkata pa jim dva pediatra kardiologa, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. "Če nam ne bo uspelo pokriti tudi teh dveh področij, bomo morali z odhodom zadnjega kardiologa otroke napotiti na hospitalno zdravljenje v najbližje centre v tujini," je napovedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Otroška srčna kirurgija Zdravljenje Zdravje Otroška srčna kirurgija: Usoda hudo bolnih malčkov še kar visi v zraku

Razlog za odpoved treh kardiologov na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana naj bi bil tudi v dejstvu, da ti kardiologi niso bili povabljeni k sodelovanju na inštitut, je nedavno povedal Šabeder. Dobnikar pogovorov s strokovnjaki ne pozna, ve pa, da se je z njimi pretekli teden pogovarjal direktor UKC Šabeder.

Na zdravljenje v tujino

Na vprašanje, ali bo v vmesni fazi treba otroke pošiljati na zdravljenje v tujino, Dobnikar odgovarja, da je to odločitev UKC, ki zagotavlja oskrbo do začetka delovanja NIOSB. "Seveda vsi, ki se ukvarjamo z delom inštituta in pripravljamo vse za njegovo poslovanje, asistiramo tukaj v največji možni meri, da bi ta kader iz tujine sklenil pogodbo s kliničnim centrom za toliko časa, dokler ne bi lahko inštitut sam prevzel delovanja v kliničnem delu," je še pojasnil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice