Zdravje
4354 ogledov

Razpad sistema na kardiologiji: "Resno razmišljamo o ukinitvi programa"

UKC Ljubljana Anže Petkovšek Aleš Šabeder, novi generalni direktor UKC.
Služba za kardiologijo: V zadnjih dneh odpoved napisali trije zdravniki, četrti zdravnici bo potekla pogodba.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je potrdil, da službo za kardiologijo na Pediatrični kliniki zapuščajo trije od štirih kardiologov. "Iščemo rešitve znotraj zavoda in v tujini. V kolikor rešitev ne bomo našli, resno razmišljamo o ukinitvi programa in napotitvi otrok na oskrbo v tujino," pravi Šebeder.
Vodstvo naše največje bolnišnice priznava, da gre za hude težave. "Od prvega dne mandata se ukvarjamo s težavami na otroški kardiologiji. Stanje je alarmantno, imamo težave, ki mejijo na nacionalni problem," opozarja Šebeder.

Skupinska odpoved?

Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić so odpoved dali v razmiku nekaj dni. "Ne bom sodil, ali je šlo za skupinsko odpoved," pravi Šebeder. Po izteku odpovednih rokov bo na oddelku ostala le ena specialistka pediatrije, ki pa se ji bo pogodba za določen čas iztekla čez en mesec. 

Odpovedni rok, ki zavezuje zdravnike, je dva meseca, je pojasnila strokovna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar. Delo po njenih besedah trenutno poteka nemoteno, do izteka odpovednega roka pa bodi skušali najti rešitev. Na poseg trenutno čaka 11 otrok. V kratkem naj bi na UKC Ljubljana organizirali sestanek s starši.

Kaj so razlogi?

Vodstvo UKC Ljubljana o razlogih za odhod zdravnikov ni hotelo govoriti, šlo pa naj bi za težave, ki "niso od včeraj, ampak so stare 20 let".

Po nekaterih informacijah naj bi bilo za slovenske zdravnike sporno sodelovanje z zdravniki iz Prage. Iz UKC Ljubljana so pred dnevi sporočili, da so se dogovorili za nadaljevanje sodelovanja s šestimi kirurgi iz bolnišnice Motol. Kirurške ekipe naj bi tako v UKC Ljubljana izvajale elektivne operacije po vnaprej določenem večmesečnem razporedu enkrat do dvakrat mesečno glede na število bolnikov.
Češka kirurga, starejši in mlajši specialist, naj bi bila prisotna štiri dni na teden. Pacienti naj bi bili operirani v UKC Ljubljana ali v bolnišnici Motol v Pragi. Slovenski kardiologi naj bi odstopili, ker menijo, da je sistem s tem, ko so tuji kirurgi v UKC prisotni le nekaj operativnih dni, postal nevaren.

Lani program zapustila edina kirurga

To ni prvi pretres v programu otroške srčne kirurgije UKC Ljubljana, poroča STA. Poleg otroških kardiologov, ki so se zdaj očitno družno odločili za odhod, v programu delajo še otroški intenzivisti in otroški srčni kirurgi. Lani sta program zapustila edina slovenska kirurga, ki sta se specializirala za področje otroške srčne kirurgije. Poleg tega je v preteklem letu odšlo več otroških intenzivistov, zaradi česar so s težavo zagotavljali dežurstva.

Notranji spori, čemur so sledili odhodi, se v programu vlečejo že leta, kar je privedlo do (skorajšnjega) propada programa. Resnejše težave so se začele leta 2007, ko je UKC Ljubljana zapustil otroški srčni kirurg Vladimir Sojak. Odtlej UKC nima svojega izšolanega in polno usposobljenega otroškega srčnega kirurga, pač pa so na pomoč prihajali iz tujine, med drugim Izraelec David Mishaly.

Samostojni inštitut ministrstva še vedno ne deluje

Na ministrstvu pravijo, da se od leta 2014 intenzivno ukvarjajo z reševanjem problema obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Zato so se odločili ustanoviti samostojni inštitut. Ob tem so navedli, da priprave na začetek delovanja inštituta potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore. V priprave je vključeno tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Starše skrbi, da bo ukinjena obravnava otrok s srčnimi napakami v celoti

Na novico o odhodu strokovnjakov iz UKC so se odzvali tudi predstavniki staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik je pozdravil odhode nekaterih otroških kardiologov iz UKC Ljubljana. Po njegovem mnenju je to odlična novica za otroke in vse starše, saj so se "končno ustvarili pogoji, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kot jo potrebujejo". Obžaluje le, da je to prišlo za veliko otrok deset let prepozno.

Ena od mater otroka s prirojeno srčno napako Petra Aleš je za STA dejala, da je zgrožena nad situacijo, ki je očitno slednjič le dosegla dno oziroma ga bo v kratkem še z uradno napovedjo ukinitve celotne obravnave otrok s prirojeno srčno napako v Sloveniji.

Komentarjev 20
  • deželan 11:32 13.maj 2018.

    Vedeti moramo da smo majhni in je sled tega imeti to kirurgijo zelo potratno. Če bi se storitve tržile in bi prigajali pacienti še od drugod bi bil oddelek lahko zelo koristen. Danes so poti med sosedi zelo kratke in ...prikaži večin je časovna komponenta zavajanje. Bolj drži, da bi nekateri radi imeli za zelo malo dela dobre plače .

  • res.no 15:08 10.maj 2018.

    zdaj je jasno kot beli dan, da te naše kirurge ves čas motijo tuji strokovnjaki - in to ne zaradi stroke, ker jih moti katerikoli tuji strokovnjak, samo zaradi njihovega pohlepa po denarju - in zaradi denarja in požrešnosti po ...prikaži več njem blokirajo vse in nagajajo in otroke pošiljajo v smrt... ne zaslužijo si sploh delati kot zdravniki! Edino prav bi bilo,da program tukaj ukinejo in plačajo kompetentnim in strokovnim tujcem, da uspešno zdravijo otroke primarno na poudarku strokovnosti!

  • miho 14:52 10.maj 2018.

    Za vse neumnosti je denar, za otroško srčno kirurgijo ga pa ni. Žalostno. In zdaj bodo pri nas otroci umirali kot v kakšni afriški državi. Žalostno.