Slovenija
77 ogledov

Otroška srčna kirurgija še na udaru nesoglasij zdravnikov

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is iStockphoto
Kljub zagotovilom, da program otroške srčne kirurgije teče nemoteno, so številni starši nezadovoljni in zaskrbljeni. Konzilij odločitve glede napotitev v tujino sprejema z več mesečno zamudo, tudi temu pa naj bi botrovala nesoglasja in slabo sodelovanje med zdravniki UKC Ljubljana.

Na ljubljanskem UKC ni kirurga, ki bi lahko samostojno operiral otroke s prirojenimi srčnimi napakami.

Najtežje bolnike vozijo v tujino

V Ljubljano dvakrat mesečno prihajajo strokovnjaki iz tujine, trije kirurgi iz Prage in kirurg iz Italije. Letos so na UKC Ljubljana operirali 25 otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Težje primere, ki jih ni mogoče zdraviti v Ljubljani, morajo voziti v Nemčijo, na Češko in v Izrael. Letos so tako v tujini zdravili 12 otrok, šest v Münchenu, štiri v Pragi in dva v Izraelu. "Vsem  bolnikom je zagotovljena enaka in kar se da hitra obravnava ter zdravljenje. Čakalnih dob, povezanih z zdravljenjem otrok s prirojeno srčno napako, ni," zagotavljajo na UKC Ljubljana.

Dolgotrajni postopki odločanja 

"Starši, ki jih zastopam, so zaskrbljeni zaradi dolgotrajnih postopkov odločanja glede možnosti operativnih postopkov," pravi odvetnik Andrej Pitako, ki trenutno zastopa dve družini otrok, ki naj bi bili napoteni na operacijo v tujino. Za kritje stroškov operacije potrebujejo odobritev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ta pa odloča na podlagi mnenja zdravniškega konzilija.

"Ena od družin na končno odločitev konzilija čaka že od oktobra lani. Mnenje so vmes spremenili že trikrat. Starši zdaj razmišljajo, da bi operacijo krili sami, oziroma, da bi šli v tožbo," razlaga Pitako in poudarja, da starši obžalujejo, ker morajo svoje pravice uveljavljati preko upravnih postopkov. 

Notranji spori in slabo sodelovanje

Pri zdravljenju otroka s prirojeno srčno napako sodeluje pediatrična klinika, klinični oddelek za kardiologijo in klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo. 

Starši na mnenje konzilija večkrat čakajo več mesecev, temu pa naj bi, kot navajajo, botrovali notranji spori na oddelkih ter slabo sodelovanje med oddelki. "Starši so zelo zaskrbljeni, saj imajo občutek, da zdravniki niso sposobni hitro opraviti diagnostike in se odločiti za postopke," razlaga Pitako.

"Konzilij odloča predolgo, otroci pa medtem rastejo," poudarja Pitako. Z rastjo otroka pa raste tudi njegova srčna napaka, kar negativno vpliva na njegov razvoj.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.