Zdravje > Aktualno
138 ogledov

Smrt 14-letnega dečka: To so odkrili pri nadzoru

pediatrična klinika Saša Despot
Na otroški srčni kirurgiji ugotovili "dololočena sistemska neskladja, za katera so bili predvideni sistemski ukrepi."

Ljubljanski klinični center (UKCLJ) je ministrstvu za zdravje poslal poročilo izrednega internega strokovnega nadzora, ki so ga izvedli po smrti 14-letnika na pediatrični kliniki. Vodstvo bolnišnice pa je ob tem opozorilo, da je na oddelku za kardiologijo organizacija dela in komunikacija boljša.

Kot so zapisali v informaciji vodstva UKC, sta tako analiza kot strokovni nadzor ugotovila "določena sistemska neskladja, za katera so bili predvideni sistemski ukrepi."

Nekatere nujne ukrepe so z namenom zagotoviti varno zdravstveno obravnavo otrok realizirali takoj. Določeni sistemski ukrepi pa zahtevajo daljše obdobje in njihovo realizacijo spremljajo.

Slaba komunikacija

Tako je bilo ugotovljeno, da sodelovanje med zaposlenimi ni bilo optimalno, saj niso imeli neposredno delujočega vodje, ki bi lahko organiziral, nadziral in povezoval zaposlene. Premalo je bilo tudi medicisnkih sester, zato 24-urni nadzor nad zahtevnejšimi bolniki ni bil optimalen. Analiza je pokazala preobremenitev medicinskih sester izven kardiološkega oddelka.

Med priporočili vzročno posledične analize je bilo po njihovih navedbah izboljšanje komunikacije med zaposlenimi in imenovanje vodje službe za kardiologijo, kar so, kot so zapisali, že storili decembra lani; za v. d. vodje službe je bil imenovan pediater kardiolog, povečali bodo tudi število medicinskih sester.

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedias Profimedias

Po novem imajo jutranje sestanke

Zagotovili so še, da je organizacija dela na oddelku za kardiologijo pediatrične klinike boljša: imajo redne jutranje sestanke, redne vizite, po viziti skupne sestanke, kjer preučijo bolnike in se skupno pripravijo ter dogovorijo, kako bodo predstavili bolnike na kardiokirurškem ali aritmološkem konziliju.

Jutranjega sestanka se udeležuje tudi glavna medicinska sestra, popoldanskega sestanka ob predaji službe pa popoldanska medicinska sestra. Enkrat tedensko imajo skupni sestanek vsi zaposleni. Pri reševanju kompleksnih bolnikov z motnjami srčnega ritma sodelujejo s specialisti kardiologi - aritmologi za odrasle.

Ivan Vidmar, Rajko Kenda | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sicer je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc včeraj zanikala, da je ukrepala pri vodstvu UKC LJ, ki sicer začelo postopek krivdne razrešitve strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende. Predlog razrešitve je vodstvo podalo zaradi domnevne Kendove objektivne odgovornosti za dogodke okoli smrti 14-letnega dečka septembra lani. Nato pa so po nekaj dneh umaknili predlog razrešitve, kar pomeni, da Kenda ostaja na čelu pediatrične klinike.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 7
  • jankoc 09:37 06.april 2017.

    Colibri ne serji po portalu!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:09 05.april 2017.

    Neverjetni so tile ranocleniki,ko se gre za njihove plače in privilegije so samo oni in nihče drug,ko pa zaradi njihove arogance in vzvišenosti,da o pridobitništvu ne zgubljam besed,umre otrok ali kdo drug takrat je pa krivo vse drugo samo oni ...prikaži več ne,tako sedaj posredno valijo krivdo na premalo sester in posledično pomanjkanje nadzora v intenzivnih negah!Dragi ranocelniki sram naj vas bo,mislim,da vas bodo Slovenci še streljali in kakor sedaj kaže je tudi prav tako.

  • valerijakregar 13:21 05.april 2017.

    dolg, verodostojen članek na to temo je na portalplus-u !kenda v pokoj !!!