Zdravje > Aktualno
678 ogledov

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini

Otroška srčna kirurgija
Največji problem, s katerim se spopadajo pri nastanku inštituta, je kadrovski.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni obstaja tudi uradno. V ponedeljek je bil vpisan v sodni register, delo pa bo začel 1. maja, poroča današnje Delo.

UKC Ljubljana Otroci Slovenija Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobil blagoslov vlade

Inštitut, ki ga kot v. d. direktorice vodi Aleksandra Stjepanović Vračar, bo imel prostore na ljubljanski pediatrični kliniki, kjer zdaj domuje služba za kardiologijo. Kot piše Delo, je po neuradnih informacijah operacijska dvorana zagotovljena, prav tako štiri postelje na oddelku otroške intenzivne terapije. Sledil bo popis opreme, z zdravniki, ki bi se lahko pridružili inštitutu, pa se dogovarjajo.

Domačih kirurgov ni

Ker bosta na oddelku otroške intenzivne terapije kmalu ostala le še dva redno zaposlena pediatra intenzivista in ker ni domačih kirurgov, ki bi bili usposobljeni za samostojno delo na otroškem kardiokirurškem programu, je po navedbah Dela jasno, da je največji problem, s katerim se spopadajo pri nastanku inštituta, kadrovski.

Pediatrična klinika Otroška srčna kirurgija Slovenija Odšla naj bi še zadnja slovenska otroška srčna kirurga

Rešujejo ga tako, da k sodelovanju vabijo tudi slovenske zdravnike, ki so se zaposlili na tujem, a vprašanje je, ali se bodo pripravljeni vrniti. Glavni motor pri zagonu inštituta je torakalni kirurg iz ZDA Igor Gregorič, ki je v pogovoru za Delo poudaril, da mu bo v največje zadoščenje, če bo inštitut živel, deloval učinkovito in strokovno.

Če pa preboj na področju otroških srčnih bolezni ne bo uspešen, potem je Gregorič prepričan, da bo v Sloveniji v nadaljnjih letih težko tudi kakšno drugo stvar obrniti na bolje.

Otroška srčna kirurgija Razrešitve Slovenija Revolucija v kliničnem centru

Sicer bo po začetku delovanja inštituta svet zavoda na podlagi javnega razpisa imenoval direktorja zavoda za polni, štiriletni mandat. K imenovanju pa mora dati soglasje ustanovitelj, torej vlada. Svet zavoda mora biti konstituiran najpozneje do konca julija, sestavljen pa bo iz petih članov. Od tega bodo trije predstavniki ustanovitelja ter po en predstavnik zavarovancev in delavcev.

Milojka Kolar Celarc UKC Zdravje Kolar Celarčeva: Vodstvo ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije

Po gradivu, ki ga je 21. decembra lani potrdila vlada, bi inštitut moral začeti delo najpozneje 1. julija. Sredstva za opravljanje dejavnosti bo prejemal od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, imel pa bo še druge vire, tudi iz državnega proračuna. Zagonska sredstva bodo znašala nekaj več kot 165.000 evrov. Zagotovljena bodo iz proračuna.

Inštitut bo samostojni javni zavod, ki pa bo prostorsko deloval v Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Sedež bo imel na pediatrični kliniki na Bohoričevi ulici 20.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.