Slovenija
5741 ogledov

Revolucija v kliničnem centru

Igor Gregorič
1/3
Žurnal24 main
Zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami ne bo več pod pristojnostjo UKC.
Vlada je sprejela odločitev o ustanovitvi samostojnega centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Vodilno vlogo bo prevzel svetovno priznani srčni kirurg prof. dr. Igor Gregorič, ki že 30 let dela v ZDA.  Igor Gregorič Srčni kirurg Slovenija 'Na naši kliniki CT-naprave delajo 24 ur'

Kot je za Pop Tv včeraj pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved, bi lahko center začel delovati v roku šestih mesecev, v nejm pa bi združili vse potrwebne službe. Pri obravnavi enega otroka namreč sedaj sodelujeta dve različni kliniki in trije različni oddelki.

Sklep vlade: "Zaradi razmer na področju izvajanja dejavnosti obravnave otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami ter ostalimi obolenji srca in ožilja, se do ureditve razmer v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Center za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami ter ostalimi obolenji srca in ožilja, oblikuje kot samostojni javni zdravstveni zavod. Ministrstvo za zdravje pripravi vse potrebno za vzpostavitev javnega zdravstvenega zavoda nemudoma oziroma v najkrajšem možnem času."

Program zapuščata še zadnja slovenska kirurga

Včeraj je odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije na UKC Ljubljana zapuščata še zadnja slovenska kirurga, ki sta se izobraževala v programu. Gre za specialista kardiovaskularne kirurgije, ki sta se izobraževala za otroške posege. Eden od njiju naj bi opravil že okoli il 86 odstotkov operacij tega tipa znotraj UKC. Kot razlog naj bi navedla slabe medsebojne odnose.

Pediatrična klinika Otroška srčna kirurgija Slovenija Odšla naj bi še zadnja slovenska otroška srčna kirurga

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Poročilo Slovenija Otroška srčna kirurgija: ministrstvo UKC postavilo na laž

Cerar predlagal razrešitve

"Vsi vidimo, da so razmere na otroški srčni kirurgiji nesprejemljive in da so vodstvu ušle iz rok vse niti nadzora," je po današnji seji vlade dejal premier Miro Cerar, ki je zahteval, da vlada nemudoma razreši člane sveta UKC Ljubljana, ki v svetu predstavljajo ustanovitelja in v najkrajšem možnem času imenuje nove, kompetentne člane. Vlada je predlog soglasno sprejela. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo od članov sveta UKC zahtevala, da na nujni seji odločajo o odgovornosti vodstva UKC.

"Ne smemo dovoliti, da zaupanje v zdravstveni sistem zasenčijo takšne sramotne zgodbe. Pričakujem, da se bo obračunavanje znotraj UKC takoj prenehalo," pravi Cerar.

Kolar Celarc: Razprtije so zaslepile skrb za zdravljenje otrok

"Kot človek in mama sem globoko pretresena in prizadeta, ker so osebne razprtije zdravnikov v programu zaslepile plemenit cilj, to je skrb za zdravljenje in zdravje otrok," je na novinarski konferenci dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je novico glede odhoda zadnjih dveh kirurgov izvedela v sredo pozno zvečer iz medijev. Od kirurgov bo zahtevala, naj pisno obrazložita zakaj  ne želita več sodelovati v programu.

Kot je dejala, bi vodstvo UKC zaradi neureditve razmer na otroški kardiologiji zamenjala že junija, če bi imela takšne pristojnosti.  Kolar Celarčeva sicer meni, da še uživa podporo premiera, saj da je to Cerar jasno pokazal "z nastopom in podporo na seji vlade".

Kopač ne namerava odstopiti

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je po navedbah STA priznal, da je odločitev dveh kirurgov, da se več ne bosta izobraževala za otroška kardiokirurga, škoda za UKC, ni pa to katastrofa. Program se bo izvajal naprej, saj so sklenili sodelovanje s češkim centrom za otroško srčno kirurgijo. Kljub nezaupanju politike pa vodstvo UKC ne namerava odstopiti.

Kopač je zatrdil, da poteka obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami varno in kakovostno. "To je tudi glavni cilj in mislim, da to zanima ustanovitelja," je po navedbah agencije dejal na današnji novinarski konferenci.

Center v Pragi je danes podpisal pogodbo za sodelovanje, ki bo po Kopačevih besedah potekalo na precej višji ravni kot sedaj. Tako je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) nenehno prisoten češki kirurg, ne pa kot doslej enkrat na dva tedna. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • Ledena 19:52 09.november 2017.

    Milojka rabi samo sus v celo.Pa bo problem resen.

  • res.no 16:53 09.november 2017.

    sram bodi vse - res vse, vključno z ministrico in Cerarjem , ki se sedaj oglašata... sta prav enaka tistim tam v ukc, ki si iz lastnih interesov hrbte ščitijo na račun trpljenja drugih... enako počneta cerar in ministrica, če ...prikaži veče ne bi bilo tako, bi ministrica s svojim nesposobnim delom že zdavnaj odletela in že zdavnaj bi imeli zdravstveno reformo in zdravstvo spravljeno v red in bolnike pozdravljene in zdravljene. Tako pa nimamo nič od tega, bolniki pa trpijo.

  • Avatar Leon
    Leon 15:42 09.november 2017.

    Problem vseh reform je MIRO CERAR ml. sedanji premier Slovenije . Tako je potrebno zapisati JASNO in GLASNO ,ter zoper njega in njegove spletične sprožiti kazenski postopek. Vsi prizadeti starši in tudi ostali starši bi morali zbirati podpise za predčasne ...prikaži večsne volitve in nezaupnico vladi . Nič čakat ,takoj naj odstopijo .