Slovenija
1728 ogledov

Otroška srčna kirurgija: ministrstvo UKC postavilo na laž

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Na ministrstvu za zdravje nezadovoljni z odzivom UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za zdravje (MZ) niso zadovoljni z ukrepi na otroški kardiologiji in v Programu obravnave bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Poročilo o stanju je zahtevala ministrica za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je ministrici poročal, da so opravili posamezne razgovore s starši, ki so izražali nezadovoljstvo z zdravstveno obravnavo otrok v Službi za kardiologijo in jih uspešno rešili.

MZ: Straši so še vedno nezadovoljni

"Ministrstvo za zdravje na podlagi odzivov nekaterih staršev dvomi v ustreznost izvajanja dogovorov, ki so bili sklenjeni na skupnem sestanku Ministrstva za zdravje, UKC Ljubljana in Zdravniške zbornice Slovenije s starši 26. julija 2017 in ocenjuje, da so bile nekatere pritožbe morda sicer zaključene, vendar le formalnopravno, nezadovoljstvo staršev pa ostaja," na to odgovarjajo na ministrstvu za zdravje.  UKC Ljubljana Staršev niso poslušali Slovenija Na ljubljanski srčni kirurgiji bi se spet lahko končalo tragično

Ministrstvo UKC postavlja na laž

Na UKC Ljubljana je prav tako zatrdili, da so postavili novega vodjo za kardiologijo in da v letošnjem letu niso zaznali odklonov v povezavi z zdravljenjem. 

Medtem pa MZ ugotavlja, da je Služba za kardiologijo trenutno brez vodje. Zadnji vodja je dal namreč odpoved na funkcijo 24. 10. 2017. V skrbi za kakovostno in varno obravnavo otrok je Ministrstvo za zdravje vodstvo UKC Ljubljana zaprosilo za poročilo o odklonih zdravljenja v Službi za kardiologijo v letošnjem letu, ki naj ga pripravijo za to pooblaščene osebe v UKC Ljubljana.

Ministrstvo za zdravje je že 5. julija 2017 zahtevalo izredni strokovni nadzor zdravniške zbornice v zvezi s primerov smrti 37 tednov starega dojenčka ter še za dva druga primera. Gre za primere, ki spadajo med 26 primerov nepravilnosti v Službi za kardiologijo. "Ministrstvo še vedno vztraja pri zahtevi za izredni strokovni nadzor," poudarjajo. pediatrična klinika Zdravje Smrt 14-letnega dečka: To so odkrili pri nadzoru

Ministrstvo: pomembnih je več kazalnikov 

Na UKC Ljubljaja zatrjujejo, da deluje program obravnave bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami dobro. Pri tem se se sklicujejo na  kazalnik skupne umrljivosti. 

"Kakovost zdravljenja bolnikov sestavljena iz več kazalnikov. Sestavljajo jo kazalniki kakovosti, ki opredeljujejo zadovoljstvo bolnikov z opravljeno storitvijo, kazalniki, ki kažejo na rast in razvoj zaposlenih v sistemu ter procesni kazalniki. Skupna umrljivost je zelo grob kazalnik, ki je zagotovo pomemben, a sam po sebi ne odraža celostne kvalitete zdravljenja," pa opozarjajo na ministrstvu. Vodstvu UKC Ljubljana zato svetujejo, naj spremljajo tudi ostale kazalnike kakovosti.  Dojenček v bolnišnici Smrti otrok Slovenija Zdravniška zbornica prejela končno poročilo glede otroške srčne kirurgije
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.