Slovenija
1425 ogledov

Na ljubljanski srčni kirurgiji bi se spet lahko končalo tragično

UKC Ljubljana Saša Despot
Svet UKC Ljubljana spet ni končal razprave o otroški srčni kirurgiji in službi za kardiologijo na pediatrični kliniki. Medtem poročajo o novem spornem primeru.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ni končal razprave o otroški srčni kirurgiji in službi za kardiologijo na pediatrični kliniki. Razpravo bodo nadaljevali na avgustovski seji.

Tako danes niso odločali o odgovornosti vodstva generalnega direktorja UKC Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer oz. njuni razrešitvi. Razlog za takšen zaključek je bila preobsežnost točke dnevnega reda. Prav tako želi svet bolj natančna pojasnila na pismi odvetnika Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji. Prav tako zahtevajo predložitev akcijskega načrta za vzpostavitev centra za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami, saj tega dokumenta v sedanjem sklicu svet od vodstva ni prejel, je dejal predsednik sveta Tomaž Glažar po seji sveta.

Svet UKC od vodstva zahteva, da imenuje projektni svet za izvedbo prvega in drugega strateškega cilja strategije obravnave otrok in odraslih s prirojeno srčno napako UKC, v katerem bi bili predstavniki ministrstva za zdravje, UKC in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Glavne naloge projektnega sveta bi bile vzpostavitev partnerskega sodelovanja z drugo institucijo, oblikovanje programa za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami ter načrtovanje in priprava za zagon in delovanje centra za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. Predlog takšnega projektnega sveta mora Kopač pripraviti v 15 dneh.

Kopač za odločitvijo glede Kende stoji

Kopač je pojasnil, da za predlogom razrešitve Rajka Kende še vedno stoji, vseeno pa ga do naslednje seje še ne bo razrešil, saj meni, da je prav, da sliši mnenje sveta UKC glede tega.

Glažar je dejal, da je eden od svetnikov že na prejšnji seji sveta opozoril na možnost pritožbe Kende na razrešitev, pa tudi možnost sodnih tožb, ki bi lahko prinesle dodatno škodo za UKC. Dodal je, da se želi svet UKC seznaniti s pogledi obeh strani. Na podlagi tega, ne pa na podlagi enostranskih pojasnil, se bodo lahko odločali tudi o odgovornosti poslovodstva. Ob tem je poudaril, da svet ne more odločati o razrešitvi Kende.

Kopač je potrdil, da je bil v vmesnem času v stiku z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, govorila sta o stanju na otroški kardiologiji. Dejal je, da od njega ni zahtevala odstopa, prav tako sam ne razmišlja o tem.

Dejal je tudi, da je UKC tik pred podpisom pogodbe s centrom v Massi za sodelovanje v programu otroške srčne kirurgije. Da so tik pred podpisom pogodbe, je dejal že na prejšnji seji sveta UKC. Na vprašanje, kdaj bi lahko dejansko prišlo do podpisa, pa je dejal, da verjame, da bo to kmalu. Pogodba je po njegovih besedah večinoma usklajena, poenotiti se je menda treba še okoli neke podrobnosti.

Primer desetletnega dečka: Izvedli bodo nadzor 

Kopač se je danes tudi odzval na primer o zdravljenju otroka na pediatrični kliniki, o čemer je poročal POP TV. Starši 10-letnega dečka naj bi po poročanju televizije zdravnika večkrat opozorili in prosili, naj ga obravnava urgentno. Kljub ugotovljenemu močnemu popuščanju dečkove srčne zaklopke pa naj kirurg tega ne bi storil kar dva meseca, zato naj bi deček med čakanjem na operacijo skoraj umrl. Dečka so nato urgentno prepeljali v Italijo, kjer so ga operirali. 

Kopač je dejal, da je bilo sklenjeno, da bodo šli v pregled oz. nadzor dokumentacije nad zdravljenjem dečka. Tako danes o kakšni odgovornosti še ni mogel govoriti. Je pa poudaril, da ni kaosa na pediatrični kliniki oz. službi za kardiologijo. "Zadeve so pod kontrolo in so urejene," je zatrdil.


 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:00 13.julij 2017.

    In ,če samo pomislim kaj vse je starš pripravljen storiti za svojega otroka ,potem se lahko zgoditi tudi primer iz izolske bolnišnice .

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:18 13.julij 2017.

    "Zadeve so pod kontrolo in so urejene," Kot da so zadeve v Slo zdravstvi bile kdaj urejene? In odvisno tudi kaj za nekoga pomeni urejenost.

  • Janez_53 22:08 12.julij 2017.

    Bedna država, ki ne premore par deset sposobnih ljudi, da bi napravili red!!!