Zdravje > Aktualno
136 ogledov

UKC: Želijo, da Kenda prevzame odgovornost

donacija Saša Despot
Rajka Kendo so razrešili s položaja strokovnega direktorja Pediatrične klinike. Za zdravljenje otrok se obtožujeta ena in druga stran

Strokovnemu direktorju Pediatrične klinike v Ljubljani Rajku Kendi so vročili razrešitev s položaja. Kot je povedal za STA, so razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, takšni kot pred tremi meseci, ko so ga želeli razrešiti prvič.

Sicer je vodstvo UKC pripravilo novinarsko konferenco, na kateri so kot glavni razlog za razrešitev Kende navedli sistemska neskladja na pediatrični kliniki. Kot je dejal generalni direktor UKC, njegova dodatna pojasnila niso zadovoljiva.

"Želimo, da Kenda prevzame odgovornost," je dejal Kopač in poudaril, da je vodstvo UKC skušalo dogovor s Kendo doseči na več pogovorih, vendar neuspešno. Kenda ima zdaj 15 dni časa, da se izreče glede predloga.

"Vse skupaj se nanaša na neustrezno koordiniranje dela na kliniki, kar je naloga strokovnega direktorja. Še zlasti koordiniranje ni bilo ustrezno v službi za kardiologijo," je dejala strokovna direktorica UKC.

Ni bilo komunikacije

Po njenih besedah ni bilo vodje, ki bi koordiniral delo na oddelku, prav tako ni bilo nadzornih vizit in ne strokovnih skupnih sestankov. Ni bilo vodenja, ki bi omogočalo komunikacijo na profesionalni ravni med zaposlenimi, je opozorila. Po njenih besedah je osnova dobrega dela v terciarni ustanovi ta, da strokovnjaki komunicirajo med seboj, da se pogovarjajo o težkih primerih in se dogovorijo za najboljšo vrsto zdravljenja.

Ko je bil za vodjo službe za kardiologijo imenovan Tomaž Podnar, se je komunikacija izboljšala, delo pa poteka bolj koordinirano, je dejala. Kopač je zagotovil, da Podnar ni pogojeval sprejetja novega delovnega mesta z razrešitvijo Kende.

Opozorilo pred odpovedjo

Uroš Mazić, ki je bil kardiolog 14-letnega fanta, ki je umrl septembra lani, je po Kopačevih besedah dobil opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Zdaj dela na nefrološkem in ne več na kardiološkem oddelku klinike, je povedal. "Ne bo se vrnil na kardiologijo," je zagotovil.

Po besedah Pfeiferjeve je Mazić več bolnikov vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Dve tožbi zaradi tega so oškodovani že vložili, od tega eno za 25.000 evrov. Od januarja so po njenih besedah odkrili 22 primerov. Za primer umrlega 14-letnika je Pfeiferjeva že vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja, za na novo odkrite primere pa bodo ustrezni postopki še sproženi, je napovedala.

Preberite še: Smrt 14-letnega dečka: To so odkrili pri nadzoru

Kendo so želeli razrešiti že pred približno dvema mesecema, vendar je Kopač umaknil predlog krivdne razrešitve. Kendi so dali možnost, da se izreče o izsledkih notranjega nadzora po smrti 14-letnika, ki so ga zdravili v UKC.

Generalni direktor ljubljanskega UKC je enkrat že predlagal krivdno razrešitev Kende, a je nato stopil korak nazaj in predlog umaknil. Kendi je bila očitana odgovornost za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov.

Kenda: Enaki razlogi kot pred tremi meseci

Rajko Kenda je pojasnil, da so razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla Kopač in Pfeiferjeva, takšni kot pred tremi meseci. Spomnil je, da tako ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije navajata, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta septembra lani še ni končan.

"V tem trenutku govoriti o kakršni koli krivdi ali odgovornosti, je preuranjeno," je opozoril.

Za zdravljenje otrok se obtožujeta ena in druga stran

"Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja," je dejal Kenda za RTV Slovenja.

V Svet na Kanalu A pa je strokovni direktor ljubljanske pediatrije s prstom pokazal na v.d. vodje oddelka za kardiologijo na Pediatrični kliniki, Tomaža Podnarja. Ena od mladih zdravnik naj bi ga prijavila zaradi mobinga .Prav tako pa naj bi zdravnica po besedah Kende podala seznam okoli 20 otrok, ki jih Podnar ni ustrezno zdravil. "To obtoževanje drug drugega samo kaže, da ti ljudje ne morejo delati skupaj," pravi Kenda.

V nasprotju s trditvijo Pfeiferjeve, da oddelek zdaj dela dobro, pa Kenda pravi, da ni tako. Dejal je, da je pred dnevi tudi Podnar zagrozil z odstopom, ker da vodstvo UKC prepočasi rešuje problem otroške srčne kirurgije.

Še drugi očitki

Na Kendo pa ne letijo samo očitki o odgovornosti za sistemska neskladja na pediatrični kliniki, ki naj bi privedla do tragičnega dogodka, pač pa so nekateri mediji objavili vsebino anonimnega pisma, v katerem mu očitajo nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand.

V igri še ovadba

Kenda je na to odgovoril, da so trditve, da je "kolovodja korupcijske združbe na pediatrični kliniki, neupravičene", saj da glede na sistem nabave v UKC ne more kupiti niti nalivnega peresa. Ob tem pa so na specializiranem državnem tožilstvu za Delo potrdili, da so prejeli ovadbo zoper strokovnega direktorja pediatrične klinike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1