Slovenija
94 ogledov

Zdravniška zbornica prejela končno poročilo glede otroške srčne kirurgije

Dojenček v bolnišnici Profimedias
Na Zdravniški zbornici Slovenije so danes prejeli končno poročilo mednarodne komisije, ki je izvedla nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v letih 2007 do 2014. Koliko otrok je umrlo zaradi strokovnih napak, bo znano konec poletja.

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je prejela poročilo o nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana za obdobje 2007-2014, ki ga je  pripravila mednarodna komisija v kateri so sodelovali kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatriji Metka Derganc in Andreja Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp. Komisija je za pripravo poročila potrebovala skoraj leto dni.

Najprej prevod, nato pritožbe

Javnosti bodo poročilo predstavili po zaključenih postopkih konec poletja.

Poročilo, ki obsega okoli 150 strani,  je v angleščini, zato ga morajo najprej prevesti v slovenščino, nato ga bodo poslali vsem vpletenim zdravnikom, je za STA pojasnil predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.Vsi, ki so bili obravnavani v nadzoru, imajo nato 15 dni časa za pripombe, ki jih bo obravnaval odbor za strokovno medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici. Šele nato bo poročilo uradno predstavljeno javnosti.

Vmesno poročilo: zaradi strokovnih napak umrlo deset otrok

Poročilo bodo v naslednjih dneh posredovali tudi ministrstvu za zdravje, ki je zbornici izvedbo nadzora nad šestletnim programom otroške srčne kirurgije, ki ga je vodil izraelski kirurg David Mishaly, tudi naročilo. Decembra 2013 je otroški srčni program prevzel Tomislav Klokočovnik, izraelskli kirurg Mishaly pa v programu ni več redno sodeloval.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je sredi junija potrdil, da je v času trajanja programa zaradui strokovnih napak umrlo več otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Glede na vmesno poročilo mednarodne izvedenske komisije je v času trajanja programa umrlo 33 otrok, vsaj tretjina. "Zelo težko sodim o teh teh številkah, končnega poročila še nimamo. So pa te številke prišle v javnost po naklučju, po nekem spodrsljaju. Te številke so blizu številkam, ki se bodo pojavile v končnem poročilu," je takrat povedal Možina.

Preberite še: Uradno poročilo pričakujejo v nekaj dneh.

Otroška srčna kirurgija še na udaru nesoglasij zdravnikov

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • dragec 11:53 13.julij 2015.

    kdo financira to zbornico,ali je na prostovoljni osnovi ???