Zdravje
572 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Usoda hudo bolnih malčkov še kar visi v zraku

Otroška srčna kirurgija
Manjkata ključna kardiologa.

Če do julija ne bodo dobili še dveh kardiologov, bodo otroke, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v tujino, je danes sporočilo vodstvo UKC Ljubljana. "Za urgentne stvari moramo in bomo poskrbeli," pa je zagotovila strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič.

UKC Ljubljana je uspeli zagotoviti normalno delovanje otroške intenzivne terapije, kjer skupaj delujejo domači in tuji strokovnjaki, zagotoviti pokritost nekaterih delovišč na otroški kardiologiji, pridobili so pediatre, ki bi pokrivali ambulanto delo, neinvazivno in invazivno diagnostiko ter opravljali interventne posege.

Kot je znano, so v začetku maja štirje kardiologi dali odpoved. Odpovedni rok se bo iztekel v začetku julija.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Razpad sistema Zdravje Aleš Šabeder: Zdravniki dajo odpoved in zahtevajo visoke podjemne pogodbe

Manjkata ključna kardiologa

Neuspešni pa so pri iskanju še dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirta Koželj pojasnjuje, da je teh strokovnjakov izredno malo in jih je zelo težko pridobiti, da bi prišli za dlje časa delati v Ljubljano.

"Če nam ne bo uspelo pokriti tudi teh dveh področij, bomo morali z odhodom zadnjega kardiologa otroke napotiti na hospitalno zdravljenje v najbližje centre v tujini," je povedal Šabeder. O nezadostni pokritosti bolnišničnega oddelka so obvestili tudi ministrstvo za zdravje.

Vsi otroci na čakalni listi, razen enega, imajo po besedah Koželjeve že zagotovljen datum operacije.

"Urgenca bo zagotovljena vsem otrokom!"

"Za urgentne primere bo moralo biti poskrbljeno, za hospitalizacijo pa se bo treba pogovoriti drugje," pravi Koželjeva. Čeprav so centre že iskali, dokončnih dogovorov še nimajo. "Za urgentne stvari, za otroke s srčnimi boleznimi, moramo in bomo poskrbeli. Sodelovali bomo z drugimi, da jim bomo to lahko omogočili," zagotavlja strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič. "Kardiolog pediater na kliniki sodeluje tudi z drugimi oddelki in že nekaj let smo zagotavljali 24-urno pripravljenost za vso Slovenijo."

Nacionalni inštitut še vedno v povojih

Zaradi dolgoletnih težav na otroški srčni kirurgiji, se je vlada odločila ustanoviti Nacionalni institut za otroške srčne bolezni, samostojni zdravstveni zavod, ki bo deloval na UKC Ljubljana. Kljub zagotovilom ministrstva za zdravje, da bo inštitut začel delovati v začetku julija, bo Nacionalnim inštitut za otroške srčne bolezni s tem datumom začel delovati le administrativno.

Kot je nedavno pojasnil Igor Gregorič, ameriško-slovenski kirurg, ki je vodja inštituta, se dogovarjajo o sodelovanju z zdravniki tako iz Slovenije kot iz tujine, pogodbe pa še niso podpisali z nikomer.

Komentarjev 2
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:42 14.junij 2018.

    Otroško srčno kirurgijo je uničil Cerar z pomočjo Milojke! To je tisti nesposobni Cerar,ki hoče zopet v vlado,da bi dokončal uničujoč pohod na slovensko zdravstvo!! Res smo beda od države!!

  • Lavdan 17:57 13.junij 2018.

    Vsak dohtar naj plača stroške študija in potem šele lahko gre, na onega grka so tako ali tako vsi pozabili, vidijo samo denar.