Zdravje
14647 ogledov

Aleš Šabeder: Zdravniki dajo odpoved in zahtevajo visoke podjemne pogodbe

UKC Ljubljana Anže Petkovšek Aleš Šabeder, novi generalni direktor UKC.
Direktor UKC Ljubljana brez dlake na jeziku.

"Razlog, ki ga za težave (na otroški srčni kirurgiji op. a.) vidim sam, kot nezdravstveni delavec je zagotovo v monopolnih položajih določenih zdravnikov. Ni samo problem na otroški srčni kirurgiji, problem je tudi na številnih drugih področjih, kjer se srečujemo z monopolom posameznih strokovnjakov, omejevanjem konkurence in s tem z izsiljevanjem in pa težavami," je na današnji seji odbora za zdravstvo čistega vina nalil direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

"Nikoli več ne smemo dopustiti monopola stroke"

"Iz te zgodbe se moramo kot vodstvo naučiti nekaj: nikoli več ne smemo dopustiti monopola stroke, zagotoviti moramo konkurenco in zagotoviti čim večji nabor strokovnjakov na posameznih področjih," poudarja Šabeder. Kot je znano, so v maju, po desetih letih zapletov, odpoved na službi za kardiologijo na Pediatrični kliniki dali še zadnji trije od štirih kardiologov. Zdravnici, ki je ostala, v kratkem poteče pogodba.

"Izsiljujejo pogodbe za višje zneske"

"Praktično prihaja do tektonskih premikov na trgu delovne sile. Tam, kjer je monopol, dobivamo odpovedi tudi drugih strokovnjakov in potem zahteve po podjemnih pogodbah oziroma po pogodbah za veliko večje zneske," razkriva Šabeder in dodaja, da bodo problemi na tem kadrovskem področju zagotovo tudi na drugih segmentih, posebej tistih segmentih, kjer je malo strokovnjakov in malo specializantov.

Poslanci bodo na pobudo SDS in NSi v torek na izredni seji obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.  V SDS in NSi se zavzemajo za to, da vlada takoj pripravi nabor nujnih sanacijskih ukrepov, poskuša doseči, da otroški kardiologi, ki so dalui odpoved na UKC Ljubljana, do dejanskega odhoda opravljajo vsaj urgentne posege. Poleg tega naj se dogovori s priznano kliniko v eni od sosednjih držav za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov, poskrbi pa naj tudi za nujni prevoz malih bolnikov v tujino.

Odpovedni roki potečejo 1. julija

Kardiologi, ki so v odpovednem roku, so sicer še na delovnih mestih. Imajo 60 dni odpovednega roka, eden od njih se je odpovedal dopust, tudi ostali ga ne nameravajo izkoristiti popolnoma, je povedala Mirta Koželj, vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki. Da bi težave lažje obvladovali v prihodnje, z razpisom iščejo štiri pediatre, znotraj pediatrične klinike bodo premestili vsaj dva pediatra, ki bosta delala na kardiologiji, preusmerili bodo kroženje dveh specializantov z izkušnjami, tečejo intenzivni dogovori s sosednjimi klinikami, dogovarjajo se Reko, tudi Zagrebom in pridobili in podpisali pogodne s kliniko Motol za enega interventnega kardiologa, je pojasnila Koželjeva. 

Otroška srčna kirurgija bolni otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Prihodnji teden pridejo češki kirurgi

"Želimo stalno prisotnost naših strokovnjakov"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je danes ponovno zagotovila, da je ustanavljanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni tako daleč, da bo zagotovo začel delovati najpozneje do 1. julija. "V finalnih dogovorih smo z enim kirurgom, pogodbe še nimamo podpisane, zato o imena še ne morem razkriti," je danes povedala državna sekretarka. Z Igorjem Gregoričem, slovenskim kirurgom, ki deluje v ZDA in je tudi član sveta zavoda, obiskujeta in se dogovarjata s centri po Evropi, kjer bi se slovenski kirurgi lahko izobraževali. Inštitut bo deloval v prostorih UKC Ljubljana, mladi zdravniki pa se bodo izobraževali v tujini. Dodatna sredstva, ki bodo za to potreb, so po besedah Medvedove že zagotovljena.

Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini
Komentarjev 22
  • Matej Bukovec 21:35 20.maj 2018.

    Včasih so zdravniki podpisovali Hipokratovo prisego in se je tudi držali. Zdaj se ji očitno reče "$$$ prisega"

  • janko89 00:23 19.maj 2018.

    No kje ste sedaj SLOVENČKI - SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC SRAM - BANDA LOPOVSKA HUIJENE NAGNUSNE - KJE S TI POLITIKI - KJE JE PAHOR ZABIT TROT ZAGAMAN IDIOT - SLOVENIJA JE NAVADNA ULTRA LOPOVSKA - SKORUMPIRANA DRŽAVA ...prikaži večA - JEBE SEM JIM ZA LJUDI - AMPAK DA TAKO IZKORIŠČAJO STATUS BOLNIH OTROK - NIMAM BESED PRASCI NAGNUSNI - SVINJE DOHTARSKE !! HOČEMO IMENA TEH DOHTARJEV - POŽRTA DRŽAVA POŽRTI DOHTARJI - NAŠA POLITIKA JE TOTRALNO VSE ZJEBALA IN UNIČILA VSE GAMAD NAGNUSNA

  • maresem 21:18 18.maj 2018.

    Prekleti prasci požrešni.... samo za mega bogastvo vam gre, življenje pa ni za vas vredno nič... banda dohtarska... vsi izsiljevalci, pocrkajte do zadnjega, ... in opravičilo izjemam, ostanite pošteni še naprej.