Zdravje > Otrok
535 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Prihodnji teden pridejo češki kirurgi

Otroška srčna kirurgija
Trenutno potekajo intenzivni pogovori predvsem s tujimi strokovnjaki.

Svet UKC Ljubljana se je na redni seji seznanil z razmerami na področju otroške srčne kirurgije. Kot je pojasnil predsednik sveta Jože Golobič, so jih razlage vodstva zavoda pomirile. "Delo poteka nemoteno, predvsem pa svet podpira prizadevanja vodstva za ureditev razmer in rešitev problematike," je poudaril.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je zagotovil, da so zadeve v zvezi s programom otroške srčne kirurgije "pod kontrolo". Znova je poudaril, da iščejo rešitve in strokovnjake tako doma kot v tujini. Po njegovih besedah trenutno potekajo intenzivni pogovori predvsem s tujimi strokovnjaki.

Ukinitev programa v skrajnem primeru

Šabeder je opozoril, da se bodo za ukinitev programa odločili le v skrajnem primeru, če ne bodo našli nobene rešitve. Pri tem je zagotovil, da bodo v vodstvu zavoda naredili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo otroško srčno kirurgijo. Dodal je, da delo tako v ambulantni kot v drugih dejavnostih vseskozi poteka nemoteno.

Vodstvo ljubljanskega UKC je sicer v preteklem tednu prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez približno en mesec. "Vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved, so tudi danes prišli na delo," je v zvezi s tem dejal Šabeder.

Češki kirurgi bodo operirali štiri otroke

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar pa je pojasnila, da prihodnji teden pridejo češki kirurgi in bodo operirali štiri otroke. Dodala je, da je danes tudi podpisala predlog za zdravljenje enega otroka v tujini. Po njenih besedah napotitev otroka v tujino ni posledica zdajšnjih razmer, ampak del standardnih napotitev najzahtevnejših primerov.

Pri tem je Šabeder spomnil, da je UKC danes vzpostavil elektronski naslov, na katerega lahko pišejo starši in skrbniki, ki želijo pojasnila o zdravljenju srčnih bolezni pri otrocih na pediatrični kliniki. Za četrtek popoldne pa so po njegovih besedah sklicali svet bolnikov, ki združuje tako različna društva bolnikov kot starše.

Otroška srčna kirurgija Razpad sistema Zdravje Otroci s srčno napako: Starši do informacij preko elektronskega naslova

 

 

Komentarjev 3
  • Pepe007 07:41 17.maj 2018.

    Če bi za naše zdravnike zagotovili nekaj 10 % za plače od zneska, ki bo vsota vseh stroškov tujcev in podobne delovne pogoje, bi verjetno ostali. Ampak, ker gredo stroški dela z enega konta, stroški storitev pa z drugega, se ...prikaži več to ne da ... Nefleksibilen JS.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:39 16.maj 2018.

    Sram vas je lahko,naše zdravnike toliko jebete da vsi bežijo stran.U kurac pa taka vlada. Še idijoti nebi volili SMC.Poden od stranke,fujfuj.....